Tolheffing in Duitsland

Forse boetes voor negeren Duitse tolheffing

17 december 2014 14:07 Aangepast: 06 september 2015 17:01
Een tolpoort in de Duitse deelstaat Brandenburg. Beeld © EPA

Nederlandse automobilisten die vergeten tol te betalen voor het gebruik van Duitse snelwegen kunnen boetes verwachten tot maximaal 260 euro, met daarbovenop de verplichte aanschaf van een jaarpas van maximaal 130 euro.

Het hoogste boetebedrag is bestemd voor notoire zondaars die herhaaldelijk zijn betrapt. Een overtreding kost automobilisten in eerste aanleg tot 150 euro extra. Een vignet, zoals in Zwitserland, hoeft niet te worden aangeschaft. Voor korte bezoeken aan onze oosterburen kunnen automobilisten ook voor 10 euro een tolkaart voor tien dagen kopen, of voor 22 euro een twee maanden kaart. Een jaarpas kost maximaal 130 euro al naar gelang de grootte en uitstoot van het voertuig.

ZIE OOK: Duits kabinet akkoord met tolplan

Voor campers moet ook worden betaald. Motoren, elektrische auto's, invalidenauto's en ziekenwagens zijn vrijgesteld van tol. Controleren doen de Duitse autoriteiten steekproefsgewijs met nummerbordherkenning.

Verlaging wegenbelasting
Nederlanders betalen alleen voor het gebruik van 13.000 kilometer aan autobahn, Duitsers moeten ook betalen voor het gebruik van B-wegen, maar zij krijgen hun geld tot op de cent terug via een verlaging van de wegenbelasting.

RTL Nieuws
`