Ga naar de inhoud
Buitenland

Kranten over begin brexit: 'Vrijheid', 'Stap in het onbekende' en 'Dover & Out'

De Britse premier Theresa May tekent officieel brexitverzoek Beeld © EPA

Het is vandaag woensdag 29 maart, en dat is zeker voor de Britten niet zomaar een doordeweekse dag, maar de dag dat Groot-Brittannië officieel de procedure in werking zet om uit de Europese Unie te stappen.

Dat doet premier Theresa May via het tekenen van een verzoek om het zogenoemde Artikel 50 in werking te stellen, dat het terugtrekken van lidstaten uit de EU regelt. Daarmee zegt de Britse regering officieel het EU-lidmaatschap op.

EU-ambassadeur Tim Barrow levert rond 13.30 uur de afscheidsbrief af bij EU-president Donald Tusk. Nagenoeg gelijktijdig zal May een verklaring afleggen in het Britse parlement.

Voorkeuren duidelijk zichtbaar

Opvallend is de benadering van de Britse kranten bij deze historische gebeurtenis. Op hun voorpagina's zijn hun voorkeuren duidelijk zichtbaar. Wat te denken van de Daily Mail, die kopt met slechts één woord: Vrijheid!

The Guardian pakt het officiële in gang zetten van de brexitprocedure veel terughoudender aan. "Vandaag doet Groot-Brittannië een stap in het onbekende", kopt de krant.

The Daily Telegraph haalt op de voorpagina een hartenkreet van May aan:  'Samen achter brexit'.

Ogen van de geschiedenis

En The Times zegt dat de 'ogen van de geschiedenis toekijken'. Op de openingsfoto is Theresa May te zien bij het ondertekenen van het brexitverzoek. Zij zit onder het schilderij met het portret van Robert Walpole, de eerste minister-president van Groot-Brittannië.  

De Financial Times is zijn eigen nuchtere zelf: 'May tekent brexitbrief en opent weg naar compromis'.

The Independent haalt drie ex-ministers aan die May dringend aanraden niet uit de EU te stappen zonder voorwaarden. Dat zou volgens hen een 'nachtmerrie' betekenen.

De Daily Express, net als de Daily Mail een uitgesproken voorstander van de brexit, spreekt van een 'no-nonsense-boodschap aan Brussel: 'Beste EU, we verlaten je'.

De krant 'i' kopt met 'Brexit begint'. Te zien is een foto van Europa waarin Groot-Brittannië wordt weggeknipt.

En The Sun ten slotte kopt met een vrijwel onvertaalbare woordgrap: 'Dover & Out'.