Buitenland

Topoverleg EU over ruzie rond gifeieren

11 augustus 2017 08:56 Aangepast: 13 november 2017 08:04
Archieffoto. Beeld © ANP

De Europese Commissie wil topoverleg over de eiercrisis met ministers voor voedselveiligheid. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis zegt in een verklaring de onderlinge ruzies en beschuldigingen te willen beëindigen.

Daarmee doelt Andriukaitis onder meer op Nederland en België. Den Haag ligt met de Zuiderburen in de clinch over het eierschandaal. De Belgische minister Ducarme zei deze dat Nederland al in november wist dat het verboden middel fipronil in eieren zat. Volgens Den Haag is dat een verkeerde voorstelling van zaken.

ZIE OOK: België meldde eierproblemen mogelijk te laat

De EU-commissaris hoopt op een bijeenkomst die zo snel mogelijk moet plaatsvinden, maar in ieder geval voor eind september. Daaraan zouden behalve bewindslieden ook de toezichthouders moeten deelnemen.

'Ruzie maken lost niets op'

"Elkaar beschuldigen brengt ons nergens'', zegt de Litouwer in een verklaring. "We moeten samenwerken om hieruit lering te trekken, in plaats van energie te verliezen door met de beschuldigende vinger te wijzen.''
Bewindslieden op het gebied van landbouw en voedselveiligheid uit Nederland, Duitsland en België zijn elkaar in de haren gevlogen over de aanpak van de besmette eieren, nadat sporen van het verboden bestrijdingsmiddel fipronil waren gevonden.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`