Nasleep Franse terreuracties

Politie-expert: Dood terroristen was onvermijdelijk

10 januari 2015 12:28 Aangepast: 10 januari 2015 14:34
Agenten van de anti-terreureenheid GIGN gisteren bij het dorpje Dammartin-en-Goële, waar de broers Kouachi zich verschanst hadden. Beeld © AFP

"Zij renden bewust een kogelregen in, hun martelaarsdood tegemoet." De dood van de drie terroristen gisteren in Parijs door politiekogels was niet te voorkomen, zegt politie-expert Hans Slaman tegen RTL Nieuws.

"Voor hen is dat het hoogst haalbare, zij willen herinnerd worden als iemand die de martelaarsdood is gestorven. Hun levend te pakken krijgen was niet mogelijk." Het optreden van de Franse politie gisteren in Dammartin-en-Goële en Parijs was volgens het boekje, zegt de politie-expert. "De kern van zo'n aanval is het creëren van een gestructureerde chaos, om de vijand in verwarring te brengen."

ZIE OOK: Gegijzelde: Er wordt geschoten in de winkel!

"Wat ik er tot nu toe van gezien heb maakt een goede indruk op mij. Het komt voor de meesten misschien over als een enorme chaos, maar deze mensen zijn zo getraind dat ze precies weten wat de ander doet." Volgens Slaman zijn ze zo op elkaar ingespeeld dat ze zonder nadenken door de vuurlijn van een collega heenlopen, iedere agent weet zijn rol.

"Er zit een duidelijk plan achter; eerst wordt de dader gedesoriënteerd door het gebruik van explosieven en flash bangs (een niet-dodelijke granaat met een harde knal en felle lichtflits, red). Zo'n granaat veroorzaakt door de luchtverplaatsing veel schade, alles wat los staat wordt verplaatst. De winkel verandert in een grote puinhoop, alsof er echt een bom is ontploft", zegt Slaman. Daarna volgt de echte bestorming, met zo'n 15 tot 20 man. "Ze gaan met zo veel mogelijk naar binnen, om een overtal situatie te creëren, een soort powerplay. Bovendien moeten de slachtoffers opgevangen worden en zo snel mogelijk weggeleid worden van de plek, zij hebben uren in een stressvolle situatie gezeten", vervolgt de oud-politieman die ook in een arrestatieteam zat. 

Portie geluk
Bij de winkel ging het binnendringen makkelijker dan bij de drukkerij, omdat die een nauwe ingang heeft: "Ze hadden geluk dat ze contact hadden met de persoon die zich in de drukkerij had verstopt, met die extra informatie konden ze hun plan fine-tunen", zegt Slaman. "Ook bij de gijzeling in de winkel kon de politie meeluisteren, omdat de hoorn niet goed op de haak lag. Daar word je als politieman wel gelukkig van."

ZIE OOK: Sinds woensdag 11:58 uur is alles anders in Parijs

Op de beelden die de Franse politie zelf online zette van de aanval bij de drukkerij gebruikte het team ook een speciale wagen, met een uitschuifbare ladder. Slaman weet niet of de Nederlandse arrestatieteams ook over zulke wagens beschikken: "Onze teams zijn wel opgeleid om bijvoorbeeld gijzelingen in touringcars te beëindigen, dus ik denk wel dat ze ook zoiets hebben." Volgens Slaman zijn de Franse teams erg goed getraind en wordt regelmatig kennis en ervaring met de Nederlandse teams uitgewisseld. "Dit soort eenheden worden vooral ingezet bij de aanhoudingen van vuurwapengevaarlijke verdachten. En ondanks dat je er bijna nooit iets over leest komen ze gemiddeld zo'n drie keer per week in actie."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`