Gespannen situatie Frankrijk

Joden Frankrijk vrezen nieuwe aanslagen na weer een gerichte aanval

12 januari 2015 15:57 Aangepast: 12 januari 2015 16:46
Terwijl Netanyahu de joodse supermarkt in Parijs bezoekt, verzamelen buiten mensen zich met Israëlische vlaggen. Beeld © EPA

De angst voor nieuwe aanslagen in Frankrijk is groot, vooral binnen de joodse gemeenschap in het land. Want de terreur van afgelopen week was behalve een aanval op het vrije woord, ook een gerichte aanval op de joden in Frankrijk.

In de Hyper Cacher werden vier joodse mensen in koelen bloede doodgeschoten. En dat betekent: draconische maatregelen. Frankrijk stuurt het leger en een enorme politiemacht de straat op om de veiligheid te bewaren. 717 joodse scholen worden bewaakt.

Dat joodse scholen een doelwit kunnen zijn voor extremisten, bleek in maart 2012, toen Mohammed Merah in Toulouse een school aanviel en vier mensen doodde.

ZIE OOK: Weekoverzicht over de aanslagen in maart 2012

De aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei vorig jaar eiste vier levens. Dat was weliswaar niet in Frankrijk, maar de schutter, Mehdi Nemmouch, is een Franse, uit Syrië teruggekeerde strijder.

Grootste joodse gemeenschap
Frankrijk kent naast een grote islamitische bevolking ook de grootste joodse gemeenschap in Europa, zo’n 600.000 in getal. De helft woont in Parijs en de buitenwijken, meldt het World Jewish Congress. Maar ook in steden als Marseille, Lyon en Toulouse wonen vele duizenden joden. En de meesten hebben het gevoel dat het antisemitisme in Frankrijk de laatste jaren weer toeneemt.

ZIE OOK: Netanyahu bezoekt joodse supermarkt Parijs

Denk aan de controverse rond de quenelle, het gebaar van de komiek Dieudonné, dat als een omgekeerde Hitlergroet wordt gezien. Of als de spanningen tussen Israël en de Palestijnen weer oplopen, zoals tijdens de Gaza-oorlog in de zomer vorig jaar.

Het gevolg is dat steeds meer Franse joden naar Israël emigreren; vorig jaar verdubbelde hun aantal naar 7000. En de verwachting is dat het er nu nog meer zullen worden. Zeker na de uitspraak van premier Netanyahu na de aanslagen, dat Israël voor alle joden uit Europa een thuis zal zijn.

We dromen Frans, we denken Frans
De oproep vindt gehoor. Een van de gegijzelden die zich vrijdag kon verstoppen in de koeler van de supermarkt, heeft de Israëlische televisie gezegd dat hij en zijn gezin klaar zijn voor z’n ‘aliyah’, het Hebreeuwse woord voor immigratie naar Israël.

Maar Netanyahu krijgt ook tegengas. Frankrijk zonder joden is Frankrijk niet meer, zegt premie Valls. En op televisie herinnert de belangrijkste rabbi van het land, Haim Korsia, aan 2000 jaar joodse geschiedenis in Frankrijk: "We dromen Frans, we denken Frans, onze cultuur en taal zijn Frans. En dus is Frankrijk ons land."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`