Buitenland

Teruggekeerde IS-strijder: 'Ik was op zoek naar een identiteit'

31 maart 2017 22:18 Aangepast: 31 maart 2017 22:18
Michael Delefortrie na een rechtszaak in België. Beeld © AFP

De Belgische Michael Delefortrie (28) heeft bruin haar en blauwe ogen. Hij is katholiek opgevoed, in een blank gezin in de Belgische middenklasse. Toch vertrok hij in 2013 naar Syrië om zich bij IS aan te sluiten. De Amerikaanse nieuwszender CNN interviewde hem.

Hij beweert zelf dat hij is geradicaliseerd na een moeilijk jeugd. Zijn moeder was alcoholist en zijn ouders waren gescheiden. Nadat hij werd gediagnosticeerd met adhd, begon hij te experimenteren met drugs. "Ik was op zoek naar een identiteit, net zoals iedereen."

'Ik heb niemand vermoord'

Toen hij 16 was vond hij die identiteit in de islam. Hij zegt dat de islam hem structuur gaf, met de strenge regels en heldere normen en waarden. Voor hem een opluchting, in een liberale wereld vol grijstinten, zegt hij. Hij vergelijkt zijn stap van het christendom naar de islam met het kopen van een computer: "Als je weet dat er Windows 10 is, neem je geen Windows XP."

In zijn tijd in Syrië doodde Delefortrie niemand. "Ik heb niemand doodgeschoten", zegt hij. Hij heeft alleen mensen gearresteerd, en bewaakte gevangenen. Wel verdedigt hij andere geradicaliseerde mensen die online opscheppen over het onthoofden van anderen. Het doden keurt hij niet af, het opscheppen wel: "Als je iemand doodt, houd het dan voor jezelf en Allah, maar ga niet stoer doen." Hij toont ook begrip voor de aanslagen in Parijs en Brussel, en verdedigt hij de daden van IS.

Dit heeft IS aangericht:

IS is volgens de VN verantwoordelijk voor schendingen van mensenrechten en oorlogsmisdaden, en volgens Amnesty International vinden etnische zuiveringen 'op een historische schaal' plaats door IS. Door het geweld dat IS pleegt zijn miljoenen mensen Syrië ontvlucht, in augustus 2015 al meer dan 4 miljoen. De groepering wil een kalifaat oprichten, een grensoverschrijdende islamitische 'staat'.

IS staat bekend om zijn propaganda op sociale media, waar ze veel video's plaatsen van onthoofdingen en van het vernietigen van cultureel erfgoed.

Delefortrie is in het Belgische Shariah4Belgium-proces veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf. Twee weken geleden werd hij door de rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot achttien maanden cel voor de 'onterende' behandeling van zijn vrouw. Ze moest hem volgens zijn geloofsovertuigingen gehoorzamen en toestemming vragen om zijn woning te verlaten.

Het hele interview met CNN is hier te lezen. Vanavond zendt de nieuwszender het ook uit op televisie. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`