Buitenland

Met de auto naar Parijs? Vanaf vandaag milieusticker nodig

01 april 2017 09:42 Aangepast: 01 april 2017 15:43
Op Franse wegen gaat de maximumsnelheid soms omlaag vanwege smog, zoals hier in Lille. Beeld © AFP

Het is geen grap: buitenlandse automobilisten die door Parijs rijden, moeten vanaf vandaag een speciale milieusticker op hun autoruit hebben. Wie dat nalaat, maakt kans op een behoorlijke boete.

Voor Franse auto's werd het zogeheten Crit'Air Ecovignet al op 1 januari ingevoerd. Per 1 april moeten buitenlandse bestuurders eraan geloven. Dat betekent dus ook voor Nederlanders dat ze een speciale sticker (kosten: 4,80 euro, inclusief verzendkosten) op de auto moeten hebben als ze Parijs ingaan.

Boetes pas in mei

Het milieuvignet is verplicht binnen de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique. Je hebt het alleen nodig op werkdagen tussen acht uur 's ochtends en acht uur 's avonds. Tot 1 mei knijpt de politie een oogje toe als je het nog niet op je autoruit hebt zitten, dus wie met Pasen naar Parijs wil, zit nog goed.

Het ecovignet is één van de maatregelen die Frankrijk de afgelopen jaren nam om de vervuiling door autoverkeer tegen te gaan. Sinds 1 juli vorig jaar is er binnen de ring van Parijs bijvoorbeeld al een verbod voor auto's die zijn geregistreerd vóór 1 januari 1997. Ook wordt bij smog geregeld een snelheidsbeperking ingesteld. Overtreding daarvan kan meteen tot een boete leiden.

Ook in andere steden

Milieuzones zoals in Parijs zijn er ook in Grenoble en Lyon. Er zijn plannen voor invoering in onder meer Bordeaux, Dijon, Lille en Straatsburg, meldt de ANWB. Een woordvoerder van de bond zegt dat het voor de leden 'geen groot issue' is. "We krijgen wel erg veel vragen erover, maar mensen maken zich er niet boos om."

Thumbnail

De verschillende Franse ecovignetten.

Alleen online te koop

Het vignet is niet langs de weg te krijgen, maar alleen online te bestellen. De Franse politie adviseert het aanvraagformulier en de bevestiging uit te printen en mee te nemen als het vignet niet tijdig per post wordt bezorgd. Het bestelformulier is op deze (Engelstalige) site te vinden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tol betalen op Duitse snelweg vanaf 2019

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore