Ga naar de inhoud
Stokslagen voor blogger

Saudische blogger nog niet hersteld voor nieuwe stokslagen

Blogger Raif Badawi is, twee weken na het ondergaan van zijn eerste 50 stokslagen, nog niet voldoende hersteld voor een volgende sessie.

Dat is de conclusie van de doktoren die hem in een ziekenhuis hebben onderzocht, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Badawi werd vanwege de kritische stukjes die hij schreef op de website Saudi Arabian Liberals veroordeeld tot tien jaar celstraf en duizend stokslagen. Hij had onder meer een artikel geschreven over de instantie die waakt over de islamitische zeden. Daarin merkte hij sarcastisch op dat het volk 'zichzelf kan feliciteren' omdat die organisatie 'zo zijn best doet om ervoor te zorgen dat alle Saudi's naar het paradijs gaan'.

ZIE OOK: Acties tegen stokslagen blogger

De vrouw en drie kinderen van Badawi zijn inmiddels gevlucht naar Canada. Daar 'vieren' ze dat de blogger bijna jarig is. Badawi's vrouw, Ensaf Haidar, heeft een stuk taart voor haar man ingevroren. "Gewoon voor de zekerheid", zegt ze tegen de Britse krant The Guardian

Haidar heeft al een paar weken de stem van haar man niet meer gehoord. Eerder vertelde hij haar dat hij het 'gescheiden van de kinderen zijn het moeilijkst vindt'. "Hij vraagt zich af hoe oud ze zullen zijn als hij ze weer ziet. 20 jaar? 30 jaar? Die gedachte is ondraaglijk", vertelt Haidar in The Guardian.

Amnesty blijft pleiten voor de onvoorwaardelijke vrijlating van de blogger. Een nieuwe kans daarop diende zich vorige week ineens aan: het paleis van koning Abdullah beval het hooggerechtshof zich over de zaak te buigen.

Bron: RTL Nieuws