Buitenland

President Argentinië: Aanklager toch vermoord

22 januari 2015 13:49 Aangepast: 22 januari 2015 14:53
Alberto Nisman

Eigenlijk geloofde al niemand in Argentinië dat openbaar aanklager Alberto Nisman zelfmoord had gepleegd. Nu zegt ook de Argentijnse president Cristina Fernández dat hij is vermoord.

Nisman werd een dag voordat hij een vernietigend rapport over de regering zou publiceren, dood gevonden in zijn woning met een pistool naast zich. De president claimt nu dat de daders met de moord haar regering in diskrediet wilden brengen. 

ZIE OOK: De column van correspondent Sandra Korstjens: moordmysterie

Bronnen rond het onderzoek spraken al snel van zelfmoord, maar vrijwel niemand geloofde dat. Al snel wezen beschuldigende vingers naar de regering, zeker toen dinsdag het rapport van Nisman alsnog openbaar werd en bleek dat hij Kirchner en haar minister van Buitenlandse Zaken beschuldigde van een doofpotaffaire.

Ze zouden het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Iran bij een bomaanslag op een Joodse instelling in Buenos Aires hebben tegengewerkt. Bij de aanslag in 1994 vielen 85 doden. De Argentijnse regering zou oliehandel met Iran echter belangrijker vinden dan gerechtigheid.

Korte verklaring
President Kirchner publiceerde vandaag een korte verklaring op haar website. Daarin schrijft ze dat de daders Nisman 'gebruikten toen hij nog leefde en hem toen dood wilden hebben'. "De echte operatie tegen de regering was de dood van de aanklager.''

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`