Buitenland

Spanjaarden weer de straat op tegen bezuinigingen

31 januari 2015 14:22 Aangepast: 31 januari 2015 14:26
Protest in Madrid tegen Spaanse bezuinigingen Beeld © EPA

Tienduizenden Spanjaarden zijn in het centrum van Madrid de straat opgegaan, uit protest tegen de bezuinigingen die de Spaanse regering doorvoert.

De mensen op straat steunen de linkse protestbeweging Podemos (vertaald: wij kunnen). Zij schreeuwden leuzen als 'Yes we can' en 'tik tak tik tak', waarmee zij wilden duidelijk maken dat het laatste uur heeft geslagen voor de politieke machthebbers.

ZIE OOK: Links-radicalen Syriza winnen, en nu?

De jonge beweging, een jaar geleden opgericht, steunde de campagne van de linkse partijencoalitie Syriza van Alexis Tsipras in Griekenland, die zich ook verzet tegen bezuinigingen. Podemos won in mei vijf zetels in het Europees Parlement en gaat aan kop in peilingen voor de lokale, regionale en parlementsverkiezingen dit jaar.

Bezuinigingen en werkloosheid
Podemos-aanhangers hopen dat hun protestcampagne uiteindelijk leidt tot het opstappen van premier Mariano Rajoy. Volgens de beweging moet de regering niet het eigenbelang dienen, maar in dienst staan van het volk. In Spanje zijn er de afgelopen zes jaar al geregeld protesten geweest tegen bezuinigingen. Spanje heeft een crisis van zeven jaar doorgemaakt, maar is nu een van de snelst groeiende economieën van de eurozone. Duizenden huishoudens merken daar nog weinig van en een kwart van de beroepsbevolking is werkloos.

ZIE OOK: 'Ook nu weer oude scheidslijn Noord-Zuid'

Sommige Spaanse media hebben kritiek geuit op Podemos. De beweging wordt ervan verdacht banden te hebben met leiders van de linkse beweging in Venezuela. Ook zou een aantal hooggeplaatste Podemosleden zich schuldig hebben gemaakt aan financieel wanbeleid.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`