Buitenland

Qatar vliegt duizenden koeien in als antwoord op boycot

12 juli 2017 16:51 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De koe op de foto behoort niet tot de koeien die recent zijn ingevlogen. Beeld © Getty Images

Qatar vliegt vierduizend koeien in, nu omringende landen niet meer handelen met de kleine golfstaat. De eerste veelading kwam gisteren aan. Ook vanuit Nederland vertrekken binnenkort koeien.

165 melkkoeien zijn gisteren geland in Qatar, dat het slachtoffer is geworden van vergaande boycots door omringende Arabische landen. De koeien uit Duitsland moeten helpen in de strijd tegen een tekort aan zuivelproducten.

Binnenkort vertrekken er ook Nederlandse koeien naar de geplaagde golfstaat. Dat meldt Bloomberg. In totaal wil het zuivelbedrijf Baladna 4000 melkkoeien invliegen om zo aan ruim een derde van de behoefte aan melk te voorzien. Behalve uit Nederland vliegt het ook koeien uit de VS en Australië in. 

Boycot

De kleine woestijnstaat is voor zeker een derde afhankelijk van buurland Saoedi-Arabië en de nabijgelegen Verenigde Arabische Emiraten. Maar die hebben samen met Egypte en Bahrein de relatie met Qatar afgekapt.

Begin juni verbraken de landen onder leiding van Saoedi-Arabië alle banden. Na een bezoek van president Donald Trump leken de Saoedi's zelfverzekerd genoeg om een diplomatieke rel te starten. Ten grondslag aan die rel liggen al jarenlange spanningen over het eigenzinnige beleid van Qatar. 

Oud zeer

Zo zetelt de onafhankelijke nieuwszender Al Jazeera in Doha, de hoofdstad van Qatar, en deed het de afgelopen jaren veelvuldig verslag van mensenrechtenschendingen en opstanden tegen regimes in het Midden-Oosten.

Daarnaast zijn de goede betrekkingen tussen Iran en Qatar de omringende landen een doorn in het oog. Qatar exploiteert samen met Iran een groot aardgasveld in de Perzische Golf. De soennitische Arabieren die de golfstaten regeren, zien het sjiitische Iran als een groot gevaar.

Verder beschuldigen de landen achter de boycot Qatar van het financieren van terroristen, al lijkt dat vooral een gevalletje van de 'de pot verwijt de ketel.'

Harde eisen

Inmiddels ligt er een pakket eisen op tafel waar Qatar aan zou moeten voldoen om de boycot van tafel te krijgen. Het gestelde ultimatum is echter al overschreden en het lijkt erop dat Qatar voorlopig geen gehoor gaat geven.

Vandaag zitten de boycottende landen met elkaar om tafel om te bespreken wat de volgende stap zal zijn. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, is daarbij aanwezig. Het Witte Huis vreest inmiddels instabiliteit in de regio.

Voor bedrijven als Qatar Airways is de boycot een behoorlijke aderlating, al roept de leiding van het land dat het rijk genoeg is om de boycot te overleven. Het invliegen van duizenden koeien lijkt daar het eerste teken van te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore