Buitenland

'Saoedi-Arabië hielp kapers 9/11'

04 februari 2015 20:50 Aangepast: 08 november 2017 14:27
Zacarias Moussaoui, de '20ste kaper'. Beeld © EPA

De plegers van de aanslagen op 11 september 2001 ontvingen directe steun van Saoedi-Arabische geheim agenten. Dat zeggen advocaten die optreden namens de slachtoffers van de aanslagen.

Ze ontlenen hun informatie aan een aantal onder ede afgelegde verklaringen van Zacarias Moussaoui, de zogeheten '20ste kaper', die in de Verenigde Staten een levenslange gevangenisstraf uitzit.

De advocaten van de slachtoffers hebben gisteren documenten ingediend bij een rechtbank in New York waarin staat dat hun claim wordt ondersteund door een 'zeer uitgebreide hoeveelheid' bewijsstukken. Daarbij zou het onder meer gaan om rapporten van inlichtingendiensten, zowel Amerikaanse als buitenlandse, die tot voor kort niet beschikbaar waren.

ZIE OOK: Deze verhalen over 9/11 maken diepe indruk

De ambassade van Saoedi-Arabië in Washington heeft de claim afgedaan als verzinsel uit de koker van een 'geesteszieke misdadiger' en zegt dat er geen bewijs is dat de beweringen kan staven. Eerdere onderzoeksverslagen zouden geen enkele betrokkenheid aantonen van de Saoedische regering.

RTL Nieuws / AP / Reuters

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore