Buitenland

Rusland: gifgas was van Syrische rebellen

05 april 2017 09:32 Aangepast: 05 april 2017 10:06

Het gifgas dat gisteren tientallen doden en gewonden veroorzaakte in Syrië, kwam volgens het Russische ministerie van Defensie uit een opslagplaats van rebellen. Die zou zijn geraakt tijdens een luchtaanval van Syrische gevechtsvliegtuigen.

De gevechtsvliegtuigen raakten een basis waar munitie ligt opgeslagen en waar chemische wapens worden gemaakt en bewaard, aldus de Russische zegslieden. Daardoor zou het gifgas zijn vrijgekomen.

Amerika

De aanval in de plaats Khan Sheikhoun in de provincie Idlib heeft zo'n zestig mensen het leven gekost. Volgens Moskou 'lijken de verwondingen van de slachtoffers op die van slachtoffers van eerdere aanvallen waarbij terroristen chemische wapens gebruikten'. Zo zouden jihadisten vorig jaar in Aleppo gifgas hebben gebruikt.

De Verenigde Staten hebben Syrië ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de aanval gisteren. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag bij elkaar om zich over het incident te buigen.

Bondgenoten

De aantijgingen van Rusland aan het adres van de rebellen komt niet helemaal uit onverdachte hoek. Rusland steunt de regering van Assad.

De Syrische burgeroorlog is in de loop van 2011 uitgebroken. Sinds augustus 2013 zijn er incidenteel aanvallen met chemische wapens gemeld. De Syrische regering heeft in 2013 onder internationale druk besloten zich van chemische wapens te ontdoen.

Nieuwe aanvallen

Dat is, voor zover mogelijk onder de oorlogsomstandigheden, gedaan onder toezicht van de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens).

Gevechtsvliegtuigen hebben vandaag opnieuw de Syrische plaats Khan Sheikhoun aangevallen. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SHOR), die de aanval meldde, is niet bekend van welke partij de toestellen waren.

Pas op, schokkende beelden:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`