Akkoord Oekraïne

Rutte: Amnestie in Oekraïne-akkoord niet voor daders MH17

12 februari 2015 17:37 Aangepast: 12 februari 2015 18:15
De Oekraïense president Porosjenko na aankomst vandaag in Brussel. Beeld © AFP

De amnestieregeling die is opgenomen in het vandaag gesloten akkoord over een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne, geldt niet voor mogelijke daders van de ramp met vlucht MH17. Dat heeft premier Rutte gezegd.

Rutte komt tot de conclusie na een gesprek in Brussel vanmiddag met de Oekraïense president Porosjenko.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken schrijft daarover aan de Tweede Kamer: "President Porosjenko heeft de minister-president hierbij de garantie gegeven dat de amnestiewetgeving waarnaar de overeenkomst van Minsk van 12 februari 2015 verwijst, niet zal gelden voor de mogelijke daders van of verantwoordelijken voor het neerhalen van de MH17."

Nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 toonden zich eerder vandaag, net als de Tweede Kamer, zeer bezorgd of de amnestieregeling uit het akkoord ook van toepassing zou zijn op de mensen die vorige zomer vlucht MH17 neerhaalden. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven. In het akkoord van september vorig jaar stond overigens een soortgelijke bepaling.

ZIE OOK: Mogelijke amnestie daders verontrust nabestaanden MH17 

Premier Mark Rutte reageerde voorzichtig positief op het in Minsk gesloten akkoord. "Dit lijkt een eerste belangrijke stap'', zei hij voorafgaand aan besprekingen in Brussel waar het conflict in Oekraïne ook hoog op de agenda staat. Net als andere Europese leiders temperde hij de verwachtingen. "Eerst kijken of iedereen zich houdt aan de afspraken.''

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore