Akkoord Oekraïne

Waarom wordt er nog steeds gevochten in Oekraïne?

13 februari 2015 17:54 Aangepast: 13 februari 2015 19:00
Oekraïense militairen op weg naar Debaltsevo Beeld © AFP

Na zaterdag gaat er in Oost-Oekraïne een staakt-het-vuren in. Nu wordt in het oosten van Oekraïne nog zwaar gevochten. Hoe zit dat? Strategisch analist Sijbren de Jong van The Hague Institute for Strategic Studies legt het uit.

1. Gebeurt het vaker dat na het afspreken van een bestand wordt doorgevochten? 
"Dat is vrij abnormaal", zegt De Jong. "Normaal gesproken is er vrijwel direct een staakt-het-vuren." Volgens de analist duurt het nu langer omdat er een onduidelijke situatie is in Oekraïne. "Je zit normaal gesproken met een regeringspartij en rebellen aan tafel. Nu zijn de rollen onduidelijk en daar zit ook Poetin bij. Hij zegt niet betrokken te zijn, maar zit toch bij de onderhandelingen. Daarom is onduidelijk wie nu aan de touwtjes trekt."

Poetin zou daarom tijd nodig hebben om zijn mannen te instrueren. "Er zit een ratjetoe van groeperingen die hij voor zich moet winnen. Rusland heeft niet alles onder controle."

Opportunisme speelt ook een rol, stelt De Jong. "De rebellen waren aan de winnende hand. Je zou kunnen veronderstellen dat ze dan gaan pakken wat ze nog kunnen."

2. Wat willen de strijdende partijen voordat het bestand in gaat?
"De rebellen willen het stadje Debaltsevo innemen. Oekraïne wil dat voorkomen. Ik verwacht nog wel wat vuurwerk te zien voor zaterdag."

3. Hoe groot is de kans dat de strijdende partijen zich zondag aan de afspraken houden?
"Het is maar de vraag hoe Oekraïne het gaat opnemen als Debaltsevo valt. Ze kunnen zich behoorlijk bedonderd voelen. Maar ze hebben ook weinig andere keus, want mochten ze het staakt-het-vuren negeren na zaterdag, dan beginnen we weer van voor af aan. Wat er precies gaat gebeuren, valt nu geen uitspraak over te doen."

4. Er is al eerder een bestand gesloten tussen Oekraïne en pro-Russische rebellen, wat is het verschil met het bestand dat nu is gesloten?
"Dit bestand is gedetailleerder. Er zit bijvoorbeeld een gevangenenruil in. Ook is er gekeken naar de langere termijn." Verder hebben de rebellen een groter territorium in handen. "Het vorige bestand zou een strategisch verlies zijn geweest voor de rebellen", volgens De Jong. "Daarom gingen ze toen door."

ZIE OOK: Akkoord Oekraïne: wat weten we?

"Uiteindelijk komt het nieuwe akkoord veel beter uit voor Rusland dan voor Oekraïne. Er komt grotere autonomie voor de regio, wat Poetin ook wilde. Hij bereikt met het bestand dat er serieus wordt gesproken over de veranderde status van dit gebied. Daardoor krijgt hij een dikke vinger in de pap."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore