Akkoord Oekraïne

Zware gevechten in aanloop naar wapenstilstand

14 februari 2015 11:15 Aangepast: 14 februari 2015 11:49
Beeld © AFP

Vanavond om 23:00 uur Nederlandse tijd moet het staakt-het-vuren in Oekraïne van kracht gaan. Maar daar is op dit moment nog weinig van te merken.

Volgens het Oekraïense leger hebben de separatisten de afgelopen 24 uur 120 aanvallen uitgevoerd. "Er is geen stilte geweest, de rebellen zijn bovendien doorgegaan met het aanvallen van Debaltseve," zei woordvoerder Anatoly Stelmakh in een tv-interview.

ZIE OOK: Gevechten Oekraïne gaan door tot laatste moment

Debaltseve ligt al dagen onder vuur. De stad heeft een grote strategische waarde omdat het een belangrijk verkeersknooppunt is. 

De stad is nog in handen van het leger. De rebellen proberen het nog vóór het akkoord ingaat in handen te krijgen. De duizenden Oekraïense troepen zouden omsingeld zijn door rebellen. Kiev ontkent dat.

ZIE OOK: Waarom wordt er nog steeds gevochten in Oekraïne?

In Minsk sloten de politieke leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk een akkoord over Oekraïne. Vanaf 23 uur vanavond (Nederlandse tijd) uur geldt er een staakt-het-vuren. Vanaf dinsdag moeten de strijdende partijen hun  'zware wapens' terugtrekken, ze hebben daar twee weken de tijd voor. De OVSE gaat helpen met het ontwapenen. 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore