Buitenland

EU: 234 miljoen euro aan steun voor Zimbabwe

16 februari 2015 20:54 Aangepast: 16 februari 2015 20:55

Voor het eerst sinds jaren kan Zimbabwe weer rekenen op Europees geld. de EU maakt 234 miljoen euro over naar het Zuid-Afrikaanse land.

Zimbabwe krijgt al sinds 2002 geen steun meer van de EU, vanwege de torenhoge corruptie in het land en het beleid van dictator Robert Mugabe.

ZIE OOK: Mugabe houdt de macht graag in de familie

Veel sancties zijn sindsdien geleidelijk opgeheven omdat het straatarme land steeds democratischer wordt. Een wapenembargo is echter nog steeds van kracht, evenals onder meer reisrestricties voor president Mugabe en zijn vrouw.
   
Het geld is bedoeld voor verbetering van onder meer de gezondheidssector en op landbouw gebaseerde economische ontwikkeling.

'Gratis geld aan dictator'
 De Europese fractie van de PVV is 'hoogst verbaasd' over de financiële steun en wil opheldering van de Europese Commissie. "Waarom geeft de commissie gratis geld weg aan een dictator die zelf een van de rijkste mannen van Afrika is met een geschat vermogen van 10 miljoen Amerikaanse dollar?", wil de PVV-delegatie weten.

Volgens de EU-ambassadeur in Zimbabwe zal de helft van het geld dit jaar worden uitgekeerd, de rest verspreid tot aan 2020, meldde persbureau Reuters.
 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore