Aanslagen Kopenhagen

Graf Deense terrorist 'hopelijk geen bedevaartsoord'

18 februari 2015 16:13 Aangepast: 18 februari 2015 16:47
Een van de door de politie verstrekte foto's van Omar el-Hussein. Beeld © EPA

"Iedereen heeft, ongeacht wat hij gedaan heeft, het recht om begraven te worden", zegt de burgemeester van Brondby volgens Deense media. De vermoedelijke dader van de twee aanslagen in Kopenhagen wordt in die voorstad bijgezet op een islamitische begraafplaats.

Er zijn volgens burgemeester Ib Terp geen bezwaren tegen een begrafenis van Omar Abdel Hamid el-Hussein in de gemeenschap. "Maar ik hoop natuurlijk niet dat zijn graf een bedevaartsoord wordt."

De daders van de aanslagen in Parijs om Charlie Hebdo en een joodse supermarkt van januari zijn in anonieme graven gelegd om te voorkomen dat bewonderaars hun eer kunnen bewijzen.

ZIE OOK: Indrukwekkende herdenking Kopenhagen

Vandaag is een van de slachtoffers van de dodelijke schietpartijen in Kopenhagen begraven. De 37-jarige Dan Uzan hield de wacht bij de synagoge die in het weekend door El-Hussein werd beschoten.

"Had hij daar niet gestaan, samen met twee agenten, dan hadden we een slachtpartij meegemaakt", zei de voormalige Deense premier Lars Rasmussen tijdens de plechtigheid. Ten tijde van de aanslag vierden circa tachtig mensen een joodse plechtigheid in de synagoge, Uzan wist hen te waarschuwen.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore