Buitenland

Homo's bij paus op eerste rij

18 februari 2015 19:32 Aangepast: 18 februari 2015 20:05
Beeld © AFP

Een groep van ongeveer 50 katholieke homoseksuelen zat vandaag bij de wekelijkse algemene audiëntie van paus Franciscus op de eerste rij. Zij kregen van het Vaticaan een voorkeursbehandeling.

Terwijl de paus langsliep tijdens de audiëntie zong de groep 'All Are Welcome', een lied dat het verlangen naar meer rechten voor homo's binnen de kerk symboliseert.

ZIE OOK: 'Wie ben ik om homo's te veroordelen?'

De groep was naar Rome gereisd namens New Ways Ministry, een Amerikaanse organisatie die zich richt op homoseksuele katholieken en zich inzet voor hun rechten binnen de Rooms-Katholieke Kerk. De organisatie had om een ontmoeting met de paus verzocht, vertelt directeur Francis DeBernardo. Maar hij was verrast toen ze die ook kregen.

New Ways Ministery heeft de vorige twee pausen, Johannes Paulus II en Benedictus XVI, namelijk ook gevraagd om een audiëntie te mogen bijwonen. Daarop kwam toen geen reactie. "Georg Gänswein heeft de VIP-kaartjes geregeld", zegt DeBernardo nu. Gänswein is het hoofd van het bureau van de paus.

ZIE OOK: Katholieke kerk toch niet homovriendelijker

De Rooms-Katholieke Kerk verbiedt homoseksuele contacten. Enkele maanden na zijn verkiezing in maart 2013 zei Franciscus dat homoseksuelen binnen de kerk niet gediscrimineerd mogen worden. "Als iemand homo is, naar God zoekt en goede intenties heeft, wie ben ik om hem te veroordelen", vroeg de paus zich toen af tegen journalisten.

Dat er weerstand is binnen de kerk tegen een positievere benadering van homoseksuelen bleek vorig jaar tijdens de buitengewone bisschoppensynode over het gezin. Een passage waarin werd gesproken over 'het bieden van een gastvrij huis' aan homo's binnen de kerk kwam niet in het slotdocument.

 

RTL Nieuws/ ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`