Buitenland

Nederlander organiseert eerste marathon Teheran: 'We moesten uitleggen wat het is'

06 april 2017 20:20 Aangepast: 07 april 2017 11:17
Organisator Sebastiaan Straten. Beeld © Privéfoto.

Het duurde eindeloos om alle vergunningen en visa te regelen en dan heb je het over de kledingvoorschriften nog niet gehad. Een marathon organiseren in Iran is nogal een uitdaging. Maar daar laat ondernemer Sebastiaan Straten zich niet door weerhouden.

Hij is ervan overtuigd dat Iran gaat houden van hardlopen. En dus is vanochtend de eerste marathon ooit van start gegaan in Teheran, georganiseerd door Straten.

Duizend deelnemers

Straten hoopt op tienduizenden enthousiaste Iraniërs langs het parcours. Ze moeten de bijna duizend hardlopers uit veertig landen naar de finish juichen. Het wordt hoe dan ook het grootste internationale sportevenement in de afgelopen 35 jaar in Iran, zegt Straten trots.

Hij heeft er veel zin in, maar makkelijk ging de organisatie niet. "Ik dacht dat een marathon lopen zwaar was, maar dit is een ubermarathon", zegt hij lachend. Tien uur voor de race begint, is Straten nog druk bezig. "Alles is nieuw voor ons, voor de deelnemers en voor de autoriteiten. Maar de sfeer is heel positief."

Thumbnail

De start van de marathon vanochtend. (Foto: AFP)

Internationale vriendschappen

Hard werken dus, voor Straten en zijn team. Maar dat heeft hij er graag voor over. "In Iran leven 30 tot 40 miljoen jongeren. We willen laten zien hoeveel positiviteit en energie er ontstaat door hardlopen. Hoe goed het voor je is als mens. Even belangrijk is dat we internationale vriendschappen bevorderen. Zodat we mensen bij elkaar brengen en de wereld laten zien hoe mooi en gastvrij Iran is."

Zelf ontdekte Straten in 2005 de charmes van Iran. Hij werd verliefd op het land en op de Iraanse Faroogh. De twee trouwden. Daarna richtte Straten reisbureau Iran Silk Road op. Doel: de wereld kennis laten maken met Iran. Om die reden organiseerde hij vorig jaar de eerste marathon ooit in Iran in de zuidelijke stad Shiraz. Maar destijds was het grote doel al om een marathon in Teheran organiseren.

Uitdagingen

"We moesten hier echt uitleggen wat een marathon is. Iran heeft geen hardloopcultuur. Ik heb hier gewoond en als ik ging hardlopen, stootten mensen hun buurman aan", gaat Straten verder. Daarnaast heb je in Iran met veel voorschriften te maken.  "Het is niet een kwestie van een boterbriefje. Nee, ik kan niet op twee handen tellen hoeveel boterbriefjes we nodig hebben gehad."

"Ik benader het dus als een marathon. Dat is een spel tussen lichaam en geest. Iets om op jezelf te overwinnen. Als dat lukt, geeft dat een enorme kick. Dat is het hetzelfde voor een project als dit."

Geen vrouwelijke deelnemers

Dat al die lopers aan de start verschenen, voelt dus als een grote overwinning. Maar compleet is die overwinning nog niet. Straten baalt ervan dat vrouwen niet mogen mee doen, zei hij voorafgaand aan de wedstrijd. "Vrouwen mogen alleen een race over 10 kilometer afleggen. Ze lopen op een apart parcours, gescheiden van de mannen. En de strenge kledingvoorschriften in Iran gelden gewoon. Vrouwen moeten hun haar bedekken en blote benen of armen zijn verboden."

Thumbnail

De hardlopers werden vorig jaar tijdens een marathon elders in Iran door velen toegejuicht. (Foto: AFP)

En dus probeerde Straten zelfs een paar uur voor de start van de race nog toestemming te krijgen voor een halve en hele marathon voor de vrouwen. "Iran is een land waar heel weinig mag maar op het laatste moment toch nog veel lukt", zegt hij hoopvol. Of het gelukt is, is niet bekend.  

Maar ook zonder die toestemming, blijft de marathon een belangrijke stap. Straten: "Dit is in ieder geval een begin. De poorten gaan een beetje open naar de toekomst. Een land als Iran verander je niet in sprongen. We hopen op grote stappen maar ook met kleintjes zijn we blij."

`