Buitenland

Rutte: Raketaanval VS op Syrië is 'proportionele reactie'

07 april 2017 12:51 Aangepast: 07 april 2017 12:54
Beeld © ANP

Premier Mark Rutte vindt de raketaanval van de VS op Syrië een begrijpelijk reactie, gezien de huidige omstandigheden. "Het is een waarschuwing aan Assad dat het gebruik van gifgas nooit kan."

Dat zegt Rutte in een verklaring op Facebook. Hij noemt de eerdere gifgasaanval waarbij onschuldige kinderen om het leven kwamen 'een overtreffende trap van geweld en verderf'.

Duidelijk signaal

Rutte vindt dat de internationale gemeenschap daar niet duidelijk genoeg tegen kan opkomen: "De Verenigde Staten hebben afgelopen uren een duidelijk signaal gegeven dat met het gebruik van gifgas een grens is overschreden. In de huidige omstandigheden is dat een proportionele reactie. De Nederlandse regering heeft daar begrip voor."

Hij vindt het jammer dat een gezamenlijke VN-resolutie tegen Syrië eerder deze week werd geblokkeerd door Rusland en China. "De internationaalrechtelijke weg om een gezamenlijke vuist te maken, liep daarmee dood. Opnieuw."

'Bijdragen waar mogelijk'

Toch moet Nederland samen met de Verenigde Naties 'blijven werken aan een gezamenlijk antwoord op het drama in Syrië'. "Dat is heel ingewikkeld, zo moeten we helaas vaststellen na jaren van overleg", schrijft de minister-president op zijn Facebookpagina. "Maar uiteindelijk is een rechtmatig en gezamenlijk internationaal antwoord het best en enig denkbare antwoord op wetteloosheid, geweld en oorlogsmisdaden. Nederland zal daaraan blijven bijdragen waar mogelijk."

Bij de aanval kwamen volgens het Syrische leger zes mensen om het leven. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Kabinet heeft begrip voor actie VS in Syrië: 'Waarschuwing dat gifgasaanval niet kan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore