Buitenland

Waarom is ivoor nog cool in China?

27 februari 2015 11:30 Aangepast: 27 februari 2015 12:28
Beeld © AFP

Wil je in China echt indruk maken, dan geef je ivoor cadeau. Dat is al duizenden jaren zo. Hoe doorbreek je dat? Negen vragen over het handelsverbod voor ivoor dat China heeft ingesteld.

1. Wat heeft China precies ingevoerd? 
China heeft de invoer van ivoor tijdelijk verboden. Het verbod geldt voor ivoren beelden van na 1975. De maatregel is bedoeld om de Afrikaanse olifanten te beschermen en geldt voor een jaar. Deze tijd is bedoeld om de effecten van de maatregel te onderzoeken, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

2. Waarom nu? 
De timing is opvallend. Volgende week komt de Britse prins William op bezoek. Hij is een groot tegenstander van ivoorhandel. Onlangs sprak hij zich nog samen met zijn vader uit tegen stropers: 

Onze correspondent Marije Vlaskamp denkt niet dat de komst van de prins de reden is van het verbod: "Het komt wel goed uit, maar er werd al langere tijd aan dit voorstel gewerkt. Er was internationaal al langer een grote druk op China om in actie te komen." 

3. Heeft de maatregel zin?
Het is wel positief, denkt Christiaan van der Hoeven. Hij is adviseur bedreigde diersoorten bij het Wereld Natuur Fonds (WNF). "Het betekent dat China er nu werk van wil gaan maken. Maar het is ook een beetje een merkwaardige aankondiging: het is namelijk al lang verboden om internationaal in ivoor te handelen. China heeft die internationale afspraken ook ondertekend. Het probleem was altijd dat ze dat verbod niet handhaafden. De hoop is dat ze dat nu wel gaan doen."

4. China wil de Afrikaanse olifanten beschermen. Is dat nodig? 
Ja. Tussen 2010 en 2013 zijn 100.000 olifanten gedood, zegt Van der Hoeven. "Het gaat de verkeerde kant op. Vooral in centraal Afrika gaat het hard achteruit. Er worden steeds meer olifanten gedood, en er zijn steeds meer stropers."

Bekijk ook deze reportage uit de zomer: 'Zorgen om olifanten: vraag naar ivoor groeit'

5. Welke rol speelt China daarbij? 
Van der Hoeven: "China is wereldwijd de grootste importeur van ivoor. Thailand is een goede tweede. Hoeveel ivoor er precies wordt geïmporteerd, is moeilijk te zeggen: het is illegaal." 

6. Hoe pakt WNF die handel aan?
WNF werkt op drie fronten, zegt de adviseur. "Ten eerste werken we in de landen zelf, daar proberen we te voorkomen dat de olifanten worden gedood. Daarnaast proberen we de smokkel van ivoor te voorkomen. Tot slot proberen we de vraag naar ivoor te verminderen. We hebben campagnes en we werken bijvoorbeeld met Chinese celebrity's om ivoor minder 'cool' te maken." 

Thumbnail

7. Hoe kan het dat ivoor nog cool is China? 
Het is een statussymbool, legt Vlaskamp uit: "Vroeger, al duizenden jaren geleden, kregen keizers ivoren slagtanden cadeau. Voor veel Chinezen hangt er nog steeds een keizerlijk gevoel rond ivoor. Als je zoiets in huis hebt, geeft dat een enorme status. Het is nu een cadeau voor zakenrelaties."

Het ivoor wordt ook voor medicijnen gebruikt. "Chinezen zijn er dol op om medicijnen te maken van allerlei zeldzame dieren. Dit soort medicijnen werkt niet tegen kanker of hoofdpijn, maar ze zouden een preventieve werking hebben. Bijvoorbeeld om de potentie te verhogen. Het is een soort symbolische geneeskracht, bijgeloof. Vooral onder ouderen is dat bijgeloof breed verspreid." 

8. En die dode olifanten dan? 
Veel mensen staan er niet bij stil, zegt Vlaskamp: "Of ze denken: 'Ach, als ik één tand koop, dan sterven heus niet alle olifanten uit.' Maar als alle 1,3 miljard Chinezen dat denken, dan heb je wel een probleem."

9. Hoe kun je dat doorbreken?  
Vlaskamp: "De vraag aanpakken is van groot belang. Het inzetten van Chinese celebrity's helpt daarbij goed. Dan weten mensen: 'Van dit beest moet je afblijven'. Maar je kunt dit niet snel veranderen, je moet een cultuur van duizenden jaren oud doorbreken." 

RTL Nieuws / Daan Wiegerinck

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore