Buitenland

Politie vermoedt collectieve doodslag bij flatbrand Londen

28 juli 2017 00:52 Aangepast: 28 juli 2017 09:54
Beeld © AFP

De politie in Londen vermoedt dat voor de rampzalige brand in de Grenfell Tower de deelraden van de stadsdelen en de betrokken afdeling in het gemeentekantoor verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Volgens de BBC is er mogelijk sprake van 'collectieve doodslag'.

Door de vuurzee in de torenflat kwamen op 14 juni zeker tachtig mensen om het leven.

In gebreke bij controle en toezicht

De deelraad van Kensington en Chelsea en de afdeling woningbeheer hebben te horen gekregen dat ze mogelijk 'verwijtbaar in gebreke' zijn gebleven bij de controle en toezicht. De Britse omroep maakt dat op uit een brief die de Londense politie aan de betrokken bewoners heeft gestuurd.

Alleen organisaties kunnen worden beschuldigd van collectieve doodslag. Dat betekent dat de betrokken ambtenaren en raadsleden vooralsnog persoonlijk buiten de schot blijven. De organisaties kunnen wel enorme boetes opgelegd krijgen.

Enorme fouten

Al snel na de brand werd duidelijk dat er enorme fouten moesten zijn gemaakt. Zo was het flatgebouw bij een recente renovatie volledig bekleed met onveilige gevelplaten, die het drama verergerden. Die platen, die dan ook niet aan de veiligheidseisen voldeden, zorgden er juist voor dat het vuur ontzettend snel van verdieping naar verdieping kon springen, waardoor tientallen bewoners opgesloten raakten en geen schijn van kans maakten.

Hoe het kon gebeuren dat die platen toch waren aangebracht, wordt nog steeds onderzocht.

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoge Londense bestuurder stapt op na dodelijke flatbrand

`