Buitenland

Tijdlijn: Een jaar na de Krim-annexatie

16 maart 2015 11:51 Aangepast: 16 maart 2015 12:10
Beeld © EPA

Het is vandaag precies een jaar geleden dat een meerderheid van de bevolking van de Krim zich in een omstreden referendum uitsprak voor aansluiting bij Rusland. Bekijk hier een tijdlijn van de gebeurtenissen vorig jaar.

22 februari 2014
Na maandenlange protesten wordt president Janoekovitsj in Oekraïne verdreven. Het nieuwe pro-Europese parlement keert zich naar het Westen, zeer tegen de zin van de Russische president Poetin. In de nacht van 22 februari is er de hele nacht topoverleg in het Kremlin: er moet een plan komen om de Krim weer bij Rusland te laten horen. Er wonen veel etnische Russen op de Krim en volgens Poetin moeten zij beschermd worden tegen de bandieten en terroristen die nu in Kiev de baas zijn.

27 februari 2014
Belangrijke overheidsgebouwen, zoals het regionale parlement, worden ingenomen en de Russische vlag wordt gehesen. Het gaat om Russische soldaten, ook al dragen ze geen insignes.Ook komen er meer berichten van troepen die grensposten, havens en steden bewaken. Poetin zal later toegeven dat het om Russische soldaten gaat. 20.000 om precies te zijn. Ze moeten er volgens de Russische president voor zorgen dat het aankomende referendum veilig verloopt. 

16 maart 2014
Inwoners van de Krim kunnen stemmen in een referendum of ze bij Rusland willen horen of niet. 96,7 procent stemt voor, maar het is duidelijk dat met die cijfers is gerommeld. Zo kon iedereen met een Russisch paspoort stemmen, ongeacht of de persoon op de Krim woont of niet.

17 maart 2014:
Een dag na het referendum zijn alle stemmen geteld. Het gaat volgens de organisatie om 1.274.096 stembriefjes. Dezelfde dag roept het regionale parlement en de stad Sebastopol de onafhankelijkheid uit van de Krim en vraagt het aan Rusland om aansluiting. Rusland zegt dat het de Krim erkent als een soevereine staat.

21 maart 2014:
Nadat drie dagen eerder in de Russische hoofdstad afgevaardigden van de Krim en Poetin een handtekening hebben gezet om het schiereiland weer bij Rusland te laten horen, wordt het op 21 maart helemaal officieel: ook de Doema, het Russische parlement gaat dan akkoord. De annexatie van de Krim is officieel een feit. Enkele dagen daarna roept Oekraïne de nog aanwezige soldaten terug.

30 maart 2014: 
Het is een kort nachtje voor inwoners van de Krim. De klok op het schiereiland gaat twee uur vooruit, naar Moskou-tijd.

9 mei 2014:
Het is een provocatie volgens het Westen, maar voor Poetin een logische stap. Hij zet voor het eerst sinds de annexatie voet op de Krim en viert daar Overwinningsdag. Op deze dag viert Rusland de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Niemand kan om de symboliek heen. Wat al lang bekend is, wordt nogmaals bevestigd: Rusland laat de Krim nooit meer los.

RTL Nieuws / Mark Heerink
`