Bewijs voor raketaanval MH17

'MH17-bewijs belangrijk puzzelstukje'

19 maart 2015 17:05 Aangepast: 19 maart 2015 18:08
Beeld © ANP

Het onderzoek van RTL Nieuws lijkt te bevestigen wat velen vermoeden, namelijk dat de MH17 door een BUK raket is neergehaald. Dat zegt Sjoerd Sjoerdsma van D66.

Uit forensisch onderzoek dat RTL Nieuws heeft laten doen, blijkt dat er voor het eerst bewijs is dat vlucht MH17 is neergehaald door een raket. Internationale experts onderschrijven de conclusie van dit onderzoek: MH17 is neergeschoten met een BUK-raket.

ZIE OOK: De analyse van het bewijsmateriaal

Sjoerdsma benadrukt dat het zeer belangrijk is dat onomstotelijk wordt aangetoond wat de oorzaak was van de MH17-ramp. "Het verhaal van RTL is dus een belangrijk puzzelstukje en D66 hoopt dat de Onderzoeksraad baat heeft bij dit additionele bewijs. De Onderzoeksraad zal nu zelf zo snel mogelijk die hele puzzel moeten leggen en het definitieve onderzoeksrapport naar de toedracht van de ramp naar buiten moeten brengen."

CDA-Kamerlid Pieter Omzigt noemt het bewijs 'zeer relevant voor het onderzoek van zowel de Onderzoeksraad als het Openbaar Ministerie': "Het is belangrijk dat deze informatie dan ook in het onderzoek van de Onderzoeksraad naar de ramp met MH17 meegenomen wordt. Het is van het grootste belang dat de toedracht onomstotelijk wordt vastgesteld, de dader geïdentificeerd en gestraft. Daarop dient iedereen zich te richten."

Ook VVD-Kamerlid Ard van der Steur zegt dat 'deze informatie het vermoeden van een raketinslag lijkt te bevestigen: "Als de scherf inderdaad gerelateerd is aan MH17, dan vertrouwen wij erop dat het fragment wordt overgedragen aan de OVV. We hopen dat deze informatie bijdraagt aan snelle duidelijkheid voor de nabestaanden van de slachtoffers."

Bewijs overgedragen
RTL Nieuws zal alle gevonden munitie-fragmenten snel aan de Onderzoeksraad overdragen, zo is met de raad afgesproken. "Op deze manier kan de Onderzoeksraad erover beschikken, erover oordelen en naast de eigen bevindingen leggen", zegt Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`