Buitenland

Rechter bepaalt dat baby Charlie kort na aankomst in hospice zal overlijden

27 juli 2017 18:25 Aangepast: 28 juli 2017 09:35
Charlie Gard

De zieke Britse baby Charlie Gard zal worden overgebracht naar een hospice, zoals zijn ouders graag willen. Maar hoewel zijn ouders wilden dat hij daar nog een week zou leven, heeft de rechter besloten dat de apparatuur die hem in leven houdt in het hospice 'snel' zal worden losgekoppeld.

De ouders van Charlie waren naar de rechter gestapt omdat ze graag buiten het ziekenhuis afscheid wilden nemen van hun ernstig zieke zoontje. In eerste instantie wilden ze hem mee naar huis nemen, maar het ziekenhuis stemde daar niet mee in omdat de geavanceerde beademingsapparatuur die hem in leven houdt niet bij hen thuis kan worden gebruikt. 

Verder lijden besparen

Daarom besloten zijn ouders om te proberen Charlie in een hospice te laten sterven. Ze hadden artsen en verpleegkundigen geregeld die nog een week voor hem wilden zorgen voordat de beademing zou worden stopgezet, maar het ziekenhuis drong aan op een sneller einde omdat artsen hem verder lijden willen besparen.

De rechter gaf de ouders en het ziekenhuis tot vanmiddag 12.00 uur om samen tot een oplossing te komen, maar dat lukte niet. Daarom heeft de rechter volgens verschillende Britse media besloten dat Charlie wel naar een hospice mag, maar dat hij daar 'snel' zal overlijden. Hoe lang Charlie nog zal leven als hij in het hospice is aangekomen en wanneer hij naar het hospice zal worden gebracht, is niet bekendgemaakt.

Zeldzame aandoening

Het jongetje, dat begin augustus één zou worden, lijdt aan het Mitochondriaal uitputtingssyndroom (MDDS). Dat is een zeer zeldzame genetische afwijking. Zijn spieren zijn ernstig verzwakt. Ook heeft hij een hersenbeschadiging, is hij blind en doof en lijdt hij mogelijk veel pijn. Het kindje kan niet zelfstandig ademen en slikken en zou volgens artsen geen kans hebben op waardig leven. Hij wordt in leven gehouden in het ziekenhuis. 

De ouders probeerden maandenlang via de rechter een behandeling voor hun zoon af te dwingen. Maandag gaven ze die juridische strijd op.

 

 

`