Ga naar de inhoud
Buitenland

Levenslang voor bloedbad Blackwater in Bagdad

Een voormalig medewerker van beveiligingsfirma Blackwater heeft in de Verenigde Staten een levenslange celstraf gekregen. Hij schoot in 2007 samen met zijn collega's in het wilde weg op burgers in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Bij de aanval vielen zeventien doden, onder wie vrouwen en kinderen. De drie andere betrokken wachters kregen elk dertig jaar cel opgelegd.

Volgens de verdediging van de vier dachten ze dat ze in een hinderlaag waren gelopen. De Blackwater-beveiligers schoten echter in het wilde weg op willekeurige burgers met machinegeweren en granaatwerpers. Amerikaanse onderzoekers hebben geen enkel bewijs gevonden dat de Blackwater-medewerkers daadwerkelijk waren aangevallen.

Valse verhalen
"Deze mannen hebben geweigerd wat voor verantwoordelijkheid dan ook te nemen voor hun misdaden'', zei aanklager Patrick Martin voordat het federale hof de strafmaat bekendmaakte. "Ze herhaalden valse verhalen en wezen naar anderen terwijl ze zelf schuld droegen.''

De Blackwater-affaire veroorzaakte grote verontwaardiging in Irak en daarbuiten en wakkerde het anti-Amerikasentiment aan. Het verstevigde daarbij de bedenkelijke reputatie van Blackwater dat medewerkers onbetrouwbaar en roekeloos waren. De vier gedaagden werden in oktober al schuldig bevonden, alleen de strafmaat moest nog bepaald worden.