Scheepsrampen Middellandse Zee

'Miljoen vluchtelingen klaar voor oversteek naar Europa'

20 april 2015 15:49 Aangepast: 06 september 2015 17:05
Vluchtelingenboot komt aan op Sicilië (archieffoto) Beeld © EPA

Aan de Libische kust staan mogelijk tot 1 miljoen mensen klaar om de oversteek naar Europa te maken. Dat zegt de Italiaanse openbare aanklager Maurizio Scalia.

Scalia zei volgens de krant Il Messaggero dat hij over gegevens beschikt die daarop wijzen. Hij is bezig met een onderzoek naar mensensmokkelaars. Scalia zei dat de meeste vluchtelingen en migranten uit Syrië en Afrika komen.

ZIE OOK: Zo ziet de reis van een bootvluchteling eruit (video)

De reis, overwegend door de woestijn, naar de Libische kust kost ongeveer 4650 euro (5000 dollar). De levensgevaarlijke zeereis naar Europa kost 1400 euro per persoon. De dienstverlening houdt daar niet op. Voor geld kan er opvang geregeld worden en een reis naar Noord-Europa over land kost 1400 euro extra, aldus Scalia.

Volgens de VN zijn vorig jaar naar schatting 220.000 mensen illegaal de Middellandse Zee overgestoken. Ongeveer 170.000 van hem landden in Italië.

Spoedberaad
Ministers van de Europese Unie zijn in Luxemburg met spoed bijeengekomen over de vluchtelingencrisis. Het overleg over migratie en asiel komt enkele dagen na het grote drama met bootvluchtelingen in de Middellandse Zee, waarbij mogelijk honderden mensen om het leven kwamen. Voor Nederland schuiven minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan.

 

 

 

`