Ga naar de inhoud
Buitenland

'Pleger aanslag kerstmarkt Berlijn stond in direct contact met IS'

Anis Amri, de man die een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn Beeld © Duitse politie Facebook

Terreurgroep IS had direct contact met Anis Amri, de Tunesiër die een aanslag pleegde op bezoekers van een kerstmarkt in Berlijn. Dat meldt Der Spiegel.

Amri zou opdracht voor de aanval hebben gekregen van een extremist met het alias Abu Baraa al-Iraki. Deze zou deel uitmaken van de IS-afdeling voor 'externe operaties'.

Alias Abu Baraa al-Iraki

Het weekblad baseert zich op een bericht dat de inlichtingendienst van de Verenigde Arabische Emiraten in januari stuurde aan de Duitse veiligheidsdiensten. Het Duitse federaal parket en de federale recherche onderzoeken het bericht.

ZIE OOK: 'Aanslagpleger kerstmarkt Berlijn was lone wolf'

De naam Abu Baraa al-Iraki was bij de Duitsers al bekend uit andere dossiers van vermoedelijke IS-terroristen die zich als vluchtelingen voordoen.

Amri raasde op 19 december over de kerstmarkt voor de Gedächtniskirche in Berlijn met een gestolen vrachtwagen waarvan hij de bestuurder had doodgeschoten. Elf mensen kwamen om het leven. Amri wist te ontkomen, maar werd enkele dagen later gedood in een vuurgevecht met de politie in Italië.

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat Amri waarschijnlijk handelde als een 'lone wolf', wat inhoudt dat hij bij zijn daden niet gebruik maakte van handlangers.