Buitenland

OVSE: referendum in Turkije oneerlijk verlopen

17 april 2017 15:02 Aangepast: 18 april 2017 05:20
Beeld © AFP

De OVSE is hard in haar oordeel over het referendum in Turkije. Volgens de organisatie die controleert of verkiezingen volgens de regels verlopen, kregen Turkse kiezers onvoldoende objectieve informatie in aanloop naar het referendum dat president Recep Erdogan gisteren nipt won.

De OVSE vindt dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen. De Turkse kiezers kregen niet dezelfde onpartijdige informatie over de consequenties van de grondwetswijziging, staat in een verklaring.

Verder kreeg het ja-kamp veel meer aandacht dan het nee-kamp, zegt de OVSE. "En ook de arrestatie van journalisten, de sluiting van mediabedrijven en de inperking van de persvrijheid hebben ertoe geleid dat kiezers onvoldoende verschillende invalshoeken kregen voorgeschoteld."

Historisch besluit

Ruim 51 procent van de Turken stemde voor ruimere bevoegdheden voor president Erdogan ten koste van het Turkse parlement. Erdogan sprak over een historisch besluit.

Van de Nederlandse Turken stemde 70 procent voor grondwetswijziging. Zij vormen daarmee een van de trouwste achterbannen van president Erdogan. Alleen in België en Oostenrijk lag het percentage ja-stemmen nog hoger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore