Buitenland

Oudste mens ter wereld (117) eet geen kip en varkensvlees

18 april 2017 00:35 Aangepast: 18 april 2017 20:59
Violet Brown Beeld © Twitter/Andrew Holness

Vorige week stierf Emma Morano, de laatst overgebleven persoon uit de 19de eeuw. De Italiaanse werd 117 jaar oud. En dat betekent dat er een nieuwe oudste persoon ter wereld is.

Naar alle waarschijnlijkheid is dat Violet Brown. Ze komt uit Jamaica en vierde op 10 maart haar 117de verjaardag. Brown bracht het grootste deel van haar leven door in de rietsuikervelden rond haar huis in het westen van Jamaica. Ze ging geregeld naar de kerk en eet geen kip en varkensvlees.

Door God gegeven

Brown zegt verrast, maar ook dankbaar te zijn dat ze al zo lang heeft mogen leven. "Dit is wat God me heeft gegeven, dus pak ik dit lange leven met beide handen aan." Haar recept voor dat lange leven: hard werken, en vaak naar de kerk gaan.

Ze woont samen met haar 97-jarige zoon en kan met de hulp van een verpleger nog stukjes wandelen. Ze is geestelijk nog volkomen bij de tijd, alleen is ze een beetje hardhorend.

Brown wordt beschouwd als de oudste persoon ter wereld met een geloofwaardig geboortebewijs, zegt Robert Young van de Gerontology Research Group, een organisatie die onderzoek doet naar de oudste mensen ter wereld.

Nog niet erkend

Brown is door Guinness World Records, de officiële instantie die uitmaakt wie de oudste mens ter wereld is, nog niet als zodanig erkend, maar Guinness leunt zwaar op de adviezen van Youngs organisatie. Young zelf zegt dat hij Violet Brown bezocht heeft en haar geboortebewijs heeft onderzocht. "Zij is de oudste persoon van wie we op dit moment voldoende overtuigende documentatie hebben", zegt hij.

Guinness zegt een aantal personen te onderzoeken die 'strijden' om de titel 'oudste mens ter wereld'. "Het kan een uitermate complex en soms langdurig proces zijn", zegt een woordvoerder. "Eerst moeten alle onderzoeken zijn afgerond, pas dan kunnen we zeggen wie op dit moment 's werelds oudste is."

 

 

`