Buitenland

'2,5 miljoen Turkse stemmen mogelijk gemanipuleerd'

18 april 2017 10:50 Aangepast: 18 april 2017 12:53
President Erdogan

Het Turkse referendum is volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) niet helemaal verlopen zoals het zou moeten. Volgens hen zijn er mogelijk 2,5 miljoen stemmen gemanipuleerd.

De Oostenrijkse parlementariër Alev Korun doelde met dat aantal op de stembiljetten zonder officiële stempel, die zondag door de Turkse kiesraad werden goedgekeurd.

Vaker dan één keer stemmen

Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar video's op sociale media, waarin te zien lijkt te zijn dat mensen meerdere keren een stem uitbrengen.

ZIE OOK: Erdogan viert 'historisch besluit van het Turkse volk'

"Dergelijke klachten moeten erg serieus genomen worden'', zei Korun. "Ze zijn zo omvangrijk dat ze de uitkomst van de stemming zouden omdraaien.'' Uit de voorlopige uitslag van het referendum bleek dat 51 procent van de Turken stemden voor de machtsuitbreiding van de president.

 

'Ken je plaats'

De OVSE kwam maandag al met een kritisch rapport over het Turkse referendum. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was het er niet mee eens. "Ken je plaats", zei Erdogan tegen de internationale waarnemers. Toen stelden ze vast dat de twee kampen geen gelijke kansen hadden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Trump feliciteert Erdogan met overwinning referendum

In Nederland stemde 70 procent voor Erdogan

`