Buitenland

Indonesië stuurt vluchtelingen terug naar zee

12 mei 2015 08:52 Aangepast: 12 mei 2015 08:53
De kustwacht van Maleisië controleert een vluchtelingenboot. Beeld © AFP

De Indonesische marine heeft een boot met honderden vluchtelingen terug de zee op gestuurd. Volgens de autoriteiten wilden 500 vluchtelingen uit Myanmar helemaal niet naar Indonesië, maar naar Maleisië en heeft de marine ze daarom weer op weg geholpen.

De vluchtelingen hebben wel voedsel, water en medische spullen gekregen, voordat ze weg werden gestuurd door vier marineschepen.

ZIE OOK: Aan de dood ontsnapt: 4200 bootvluchtelingen uit zee gered

De boot werd gisteravond laat gespot in de Straat van Malakka. Afgelopen dagen zijn meer dan 1500 bootvluchtelingen gered in Indonesië en Maleisië.

Vluchtelingencrisis
Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie is er een vluchtelingencrisis aan de gang voor de kust van Thailand, Maleisië en Indonesië. Geschat wordt dat 8000 vluchtelingen op gammele bootjes hun toevlucht zoeken in andere landen. Aan boord is vaak te weinig eten en drinken en verspreiden ziektes zich snel.

De bootvluchtelingen zijn voornamelijk moslims uit Myanmar, die een minderheid vormen in het overwegend boeddhistische land. Als ze eenmaal de kust van Thailand en Maleisië bereiken, worden ze vaak uitgebuit.

RTL Nieuws / ANP
`