Buitenland

Palmyra in handen IS: 'Alsof er een bom op het British Museum valt'

21 mei 2015 12:35 Aangepast: 21 mei 2015 13:08
Beeld © Thinkstock

Strijders van terreurbeweging IS hebben de archeologische plaats Palmyra in Syrië ingenomen. De wereld houdt zijn adem in: worden de eeuwenoude kunstschatten nu vernield? "Dat zou een misdaad tegen de mensheid zijn", zegt kunstroofspecialist Arthur Brand.

Thumbnail

Palmyra, ook wel de Stad van Duizend Zuilen genoemd, is een van de grootste schatten van Syrië. "Het is een legpuzzel van alle grote culturen uit de oudheid", vertelt Brand (foto rechts). "Onder andere de Babyloniërs, Grieken en Romeinen waren er. Palmyra is een van de belangrijkste knooppunten waar het oosten en westen elkaar troffen. De plek is een groot openluchtmuseum. Als die stad wordt gesloopt, is het alsof er een bom valt op het British Museum."

ZIE OOK: IS vernielt weer cultureel erfgoed 

De woede klinkt door in de stem van de kunstkenner. ""Je weet gewoon: als die jongens van de IS daar binnentrekken, dan is het over en uit. Het is onvoorstelbaar. Natuurlijk maken mensen zich nu druk om de menselijke slachtoffers. Iemand de kop afhakken is het ergste wat er is. Maar de koppen van beelden afhakken, is óók verschrikkelijk en onherstelbaar. Dit gaat ons allemaal aan. Deze archeologische stad is het begin van de beschaving."

Thumbnail

"Ze volgen de profeet Mohammed", vervolgt Brand. "En ja, je had vroeger ook stromen christenen die beelden sloopten, maar dat ligt al een paar jaar achter ons. Toen waren bijna alle mensen nog laaggeletterd. Nu hebben mensen de modernste apparatuur, kunnen over de hele wereld reizen en gaan naar de universiteit. Want bij IS zitten gewoon hoogopgeleide mensen. Dan zou je toch beter moeten weten. Leven en laten leven. Dit is echt een misdaad tegen de mensheid."

De eeuwenoude objecten worden niet alleen gesloopt door de IS. Brand: "Achter de schermen worden ook spullen verkocht. Dat is zo hypocriet. Smokkelaars verkopen beelden in het Westen om geld te krijgen voor aanslagen. Ook ik word benaderd door smokkelaars (zie foto's). Dit zijn spullen die daar zijn geroofd."

Thumbnail

Begin dit jaar gaf IS een video vrij waarin te zien is hoe strijders een museum in de Iraakse stad Nineveh binnendringen en alles kort en klein slaan. 

 

`