Ierland stemt over homohuwelijk

Nederlanders in Dublin: Het is hier één groot feest

23 mei 2015 18:07 Aangepast: 23 mei 2015 18:11
Beeld © AFP

In Dublin is een groot feest losgebarsten bij het Dublin Castle. Daar zijn honderden voorstanders van het homohuwelijk bij elkaar. Ierland stemde vandaag vóór legalisatie van het homohuwelijk. RTL Nieuws sprak met twee Nederlanders ter plaatse.

De afgelopen dagen stroomde Dublin al vol met ja-stemmers, zegt de Nederlandse Tom Louwerse, die in Dublin woont. "Bij het telcentrum in Dublin Castle zijn veel mensen. Met name de homo's en lesbiennes zijn erg blij." Zowel in het ja- als nee-kamp is forse campagne gevoerd. 

Een bijzondere dag
Zwollenaar Michael Feith zit in Dublin vanwege het werk van zijn vrouw. Hij was gisteren nog in Nederland en merkte op Schiphol al dat vandaag een bijzondere dag zou worden. "Grote aantallen Ieren die in het buitenland wonen zijn teruggekomen voor het referendum. Er waren rijen bij de paspoortcontrole."

Bijna alle wijken zijn al maanden beplakt met Yes of No, en mensen van het andere kamp proberen die borden dan weer weg te halen. "In elke kroeg hebben mensen het erover, maar zonder hun mening te geven", zegt Feith. "Mensen die hun stem al hadden uitgebracht droegen nog de hele dag de sticker waaraan je dat kon zien. Iedereen hier krijgt het historische besef mee van dit referendum."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore