Ierland stemt over homohuwelijk

Ierland stemt met grote meerderheid vóór homohuwelijk

23 mei 2015 19:58 Aangepast: 23 mei 2015 20:14
Beeld © AFP

De inwoners van Ierland hebben vóór het homohuwelijk gestemd. Bijna tweederde van de stemmers koos voor 'ja' na een campagne die maanden heeft geduurd.

In Dublin zijn duizenden mensen op de been. Het tellen van de stemmen gebeurde in het openbaar. Veel met name homoseksuele jongeren kwamen kijken, bijvoorbeeld bij het Dublin Castle. Bij de bekendmaking van het nieuws ging een groot gejuich op op het plein voor Dublin Castle. 

ZIE OOK: Nederlanders ter plaatse: Dublin viert feest

Ruim 62 procent van de Ieren hebben het vakje 'ja' aangekruist. De prominente campagneleider van het nee-kamp feliciteerde eerder zaterdag op Twitter het ja-kamp met de overwinning. Hoewel de stemmen toen nog niet waren geteld, was al vroeg duidelijk dat de voorstanders in de meerderheid waren.

Ierland is het eerste land waar het homohuwelijk is goedgekeurd na een bindend referendum. Ierland is het negentiende land dat het burgerlijk huwelijk openstelt voor homo's. In drie landen, waaronder de VS, is het trouwen alleen in sommige (deel)staten mogelijk. Nederland was het eerste land waar het homohuwelijk een legale status kreeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore