Buitenland

Einde aan romantiek: liefdesslotjes verdwijnen van brug Parijs

29 mei 2015 17:31 Aangepast: 29 mei 2015 18:09

Talloze verliefde stelletjes hingen er hun slot aan, maar er komt een eind aan het romantische gebruik. De slotjes op de Parijse brug Pont des Arts, ook wel slotjesbrug genoemd, worden definitief verwijderd.

Maandag komt er een eind aan het romantische gebruik. Ambtenaren van de Franse hoofdstad bevrijden dan de relingen van de hangsloten. De gemeente heeft dat besloten omdat de brug zo belast wordt, dat die langzaam afbrokkelt.

ZIE OOK: Wes en Yo hangen slotje aan Pont des Arts

Liefdeskoppeltjes van over de hele wereld komen sinds 2008 naar de brug om een hangslot aan de omheining van deze brug vast te maken, als teken van hun eeuwige liefde. De sleuteltjes worden in de Seine gegooid.

Vol met slotjes
Om alle sloten te verwijderen, moet de brug een week dicht. Daarna nemen kunstenaars de brug onder handen. In de herfst krijgt de brug nieuwe verlichting.  ​Om te voorkomen dat verliefde stelletjes nieuwe slotjes aan de brug hangen, komt er plexiglas voor de spijlen van de brug. 

De Pont des Arts is niet de enige brug in Parijs die is volgehangen met slotjes. Vooral de Pont de l'Archevêché, bij de kathedraal Notre Dame, is populair.

Alternatief
Burgemeester Anne Hidalgo vindt de veiligheid van de Parijzenaren en de toeristen in de stad belangrijker dan de romantiek. Goed nieuws voor verliefde stelletjes: de burgemeester heeft wel opdracht gegeven om een alternatief te vinden voor mensen die elkaar in de stad van de liefde eeuwig trouw willen beloven.

`