Buitenland

'VS wil tanks en zware wapens naar Russische grens sturen'

13 juni 2015 21:44 Aangepast: 13 juni 2015 21:56
Amerikaanse tanks tijdens een oefening in Polen, eind vorige maand. Beeld © EPA

Het Pentagon is klaar om tanks, gevechtsvoertuigen en andere zware wapens te stationeren in Baltische en Oost-Europese landen, om zo de Russische agressie te beteugelen.

Het materieel zou bestemd zijn voor een troepenmacht van 5000 man. Als de VS daadwerkelijk hiertoe besluit, zou het voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog zijn dat de Amerikanen met zulk zwaar militair materieel aanwezig zijn in Oost-Europa, schrijft de New York Times.

ZIE OOK: Grote verrassingsoefening Russische luchtmacht

De Russische annexatie van de Krim en de inmenging in Oost-Oekraïne vormen de aanleiding. Het zou een duidelijk signaal zijn aan de Russische president Vladimir Poetin dat Amerika de NAVO-lidstaten die grenzen aan Rusland zal beschermen, aldus de krant.

Het plan van het Pentagon om de wapens naar Oost-Europa te brengen is nog behoorlijk prematuur. Eerst moet de Amerikaanse regering het voorstel goedkeuren. Daarna moet ook de NAVO nog akkoord gaan.

Sinds de Russische annexatie van de Krim kijkt West-Europa met argusogen naar de houding van Rusland. Onder meer Estland, Letland en Litouwen vrezen eenzelfde scenario in hun land. 

Ook in het oosten van Oekraïne houdt men Rusland nauwlettend in de gaten. Al wekenlang gaan er geruchten dat Rusland aan de grens met Oekraïne een grote troepenmacht aan het opbouwen is. Duidelijkheid over die berichten is er echter niet.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore