Explosie bij Shell Moerdijk

Excuses Shell voor explosie Moerdijk

16 juni 2015 13:51 Aangepast: 16 juni 2015 14:10
Beeld © ANP

In zijn eigen onderzoek naar de explosie in Moerdijk vorig jaar heeft Shell een harde conclusie getrokken: het bedrijf had te weinig oog voor de gevaren in de fabriek.

Ongeveer een jaar geleden raakten twee mensen gewond bij een explosie bij Shell Moerdijk. Het bedrijf concludeert nu dat het 'te weinig of zelfs geen oog heeft gehad voor de chemische reactie die uitmondde in een explosie'. 

ZIE OOK: Trillingen tot in Utrecht door explosies Shell

Het bedrijf weet wat de oorzaak is. Bij het opstarten van een fabriek op het complex werd een katalysator, een hulpstof voor het productieproces, voorheen opgewarmd met warm ethylbenzeen, een licht ontvlambare stof die voorkomt in onder meer aardolie. Door een onverwachte reactie tussen die stoffen liep de druk in korte tijd snel op, waarna een reactor explodeerde.

Paul Buijsingh, die de dagelijkse leiding heeft over Shell Moerdijk, bood zijn excuses aan voor de explosie, waarbij twee medewerkers brandwonden opliepen. "Wanneer bekend was geweest dat deze reactie kon optreden, hadden we geen ethylbenzeen gebruikt.'' Door stikstof te gebruiken is 'een herhaling van het incident uitgesloten'.

Zoals eerder bekendgemaakt werd, is de fabriek waar de explosie plaatsvond, pas tussen december van dit jaar en maart 2016 weer klaar voor gebruik.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore