Buitenland

Honden massaal afgeslacht voor traditie in China

19 juni 2015 15:36 Aangepast: 19 juni 2015 16:31
Dierenrechtenactiviste redt hond van de slacht in Yulin Beeld © EPA

De zon bereikt in het zuiden van China dit weekeinde de hoogste stand, en dat is heel slecht nieuws voor vele duizenden honden daar.

Want in de stad Yulin worden tijdens de zonnewende trouwe viervoeters massaal geslacht en gegeten, met flinke hoeveelheden lychees en graanlikeur. Gezellig voor de feestvierders, een drama voor de dieren.

ZIE OOK: Braziliaanse vuilnisman gooit hond in afvalpers

Allereerst - sorry hondenliefhebbers - hondenvlees uit de stoofpot is al eeuwenlang een delicatesse in China, en in andere Aziatische landen trouwens ook. In het westen moeten we er niets van hebben, al schijnt er in het Zwitserse Sankt Gallen ook een traditie van hondenconsumptie te bestaan. In China worden volgens schattingen jaarlijks tien miljoen honden geslacht voor consumptie. Maar ook daar staan tradities op de tocht. Voor de groeiende middenklasse zijn honden en katten niet langer voedsel, maar geliefde huisdieren.

Thumbnail

Het bloedbad dat jaarlijks in Yulin wordt aangericht gaat dan ook steeds meer Chinezen te ver. Binnen enkele dagen worden zeker tienduizend honden geslacht. De dieren worden in kleine volgepropte kooitjes uit de hele regio aangevoerd. Daarna worden ze in slachterijen soms doodgeslagen met knuppels, vergast, of soms levend gevild en ondersteboven gehangen om leeg te bloeden. Vervolgens worden ze gekookt of met branders geroosterd.

Al met al geen prettige aanblik. Maar het eten is ook nog eens gevaarlijk; soms worden de dieren vergiftigd met chemicaliën. En ziektes als hondsdolheid liggen op de loer, want vaak zijn het ook straathonden die in de dagen voor het feest worden gevangen. Ook worden er rond die tijd trouwens opvallend veel honden uit huizen gestolen. (Pas op: schokkende beelden).

ZIE OOK: Hulphond werpt zich voor schoolbus om blind baasje te redden

Het is traditie, zeggen de inwoners van Yulin. Maar hun feest bestaat nog geen 20 jaar. En de laatste jaren groeit de weerstand. Vooral dankzij de inspanningen van dierenrechtenorganisaties in binnen- en buitenland. Op Facebook is er de groep Stop Yulin Dog & Cat Meat Festival 2015. En op Twitter roeren de tegenstanders zich op #stopyulin2015. Petities van dierenrechtengroepen als Duo Duo worden honderdduizenden keren getekend. En het gebeurt steeds vaker dat activisten afreizen naar Yulin om tijdens het feest te protesteren. 

Dat leidde in voorgaande jaren als eens tot confrontaties met de verkopers van hondenvlees. Die zitten natuurlijk niet te wachten op mensen die hun handel komen verstoren. Voorstanders moeten weinig hebben van alle kritiek. Immers, in het westen gaan ze ook niet altijd even nauw om met dieren en tradities. Ze wijzen op het Spaanse stierenvechten, de misstanden met ganzen bij het maken van foie gras, en sowieso de hele vleesindustrie.

De autoriteiten van Yulin zitten met de weerstand in binnen- en buitenland in hun maag. Ze proberen de behandeling van de dieren te verbeteren. Ze hebben al eens geprobeerd het festival te verbieden. Maar de inwoners en de hondenslachters van Yulin trekken zich er waarschijnlijk ook dit jaar weinig van aan; ze laten hun feestje niet bederven door anderen.

Thumbnail

Rest natuurlijk nog de vraag hoe het eigenlijk smaakt, hond. We verwijzen naar de beschrijving van de eigenzinnige prins Hendrik van Denemarken. Die is gek genoeg naast voorzitter van de Deense kennel- en fokkersbond ook een liefhebber van hond in de pot. Het smaakt volgens hem als konijn, gedroogde babygeit of vlees van een kalf, maar dan droger. 

ZIE OOK: Probeer 't maar eens droog te houden: huldebetoon aan overleden hond

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`