Buitenland

Twee dagen, 3700 bootvluchtelingen

23 juni 2015 23:40
Beeld © EPA

Meer dan 3700 bootvluchtelingen zijn vandaag en gisteren van de Middellandse Zee gehaald en in veiligheid gebracht. Ze zijn opgepikt bij 18 verschillende reddingsacties.

Zowel Europese marineschepen als handelsschepen namen vluchtelingen aan boord en brachten hen naar het vasteland. De acties vonden plaats voor de kust van Libië, waar de meeste vluchtelingen op gammele bootjes richting Europa stappen.

ZIE OOK: Verkeer Kanaal platgelegd, migranten bestormen trucks

Voor de kust van Turkije ging het vandaag weer helemaal mis: een gammele boot vol Syriërs op weg naar een Grieks eiland verging, met zes doden tot gevolg. De overige 66 opvarenden werden gered door de Turkse kustwacht. Ze lagen volgens Turkse media urenlang in het water, sommigen onder de gekapseisde boot. Een klein meisje werd vijf uur na de ramp nog levend onder de boot gevonden en onderkoeld naar de kust gebracht, schreef de krant Hürriyet.

In totaal zijn dit jaar tot nu toe 60.000 vluchtelingen over zee naar Italië gekomen. De meesten ontvluchtten de ellende in hun thuislanden, zoals Syrië, Eritrea en Afghanistan. Regelmatig verdrinken hele groepen tijdens de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee.

RTL Nieuws / ANP
`