Buitenland

Daders MH17 weer verder in het nauw

25 april 2017 20:45 Aangepast: 25 april 2017 20:54
Sergej Doebinski

Een nieuwe stap in de zoektocht naar de daders van de MH17-aanslag. Uit geluidsopnamen blijkt dat een Russische oud-militair het transport van de fatale BUK-raket regelde.

De Russische oppositiekrant Novaya Gazeta sprak met een getuige. Die wijst met de beschuldigende vinger naar Sergej Doebinski, een Russische oud-militair en een oude bekende van de getuige. Ten tijde van de MH17-ramp vocht Doebinski - met steun van Rusland - tegen het regeringsleger van Oekraïne.

Transport

De betrokkenheid van Doebinski zou blijken uit een afgeluisterd telefoongesprek dat het onderzoeksteam naar de ramp publiceerde in 2015. In dat gesprek is te horen dat iemand de 'schoonheid' beschrijft van de BUK-raket. De getuige herkende daarin de stem van Doebinski.

Zweedse onderzoekers hebben nu de geluidsopname vergeleken met een opnamen van een recent telefoongesprek met Doebinski. Uit dat onderzoek blijkt dat de stem die het BUK-transport regelde, dezelfde is als die van Doebínski. Voor hem wordt het steeds moeilijker ontkennen.

Moskou

De getuige vertelde Novaya Gazeta ook over een ontmoeting met Doebinski, kort na de rampvlucht. De getuige vertelde hoe hij Doebinski aan de tand voelde over MH17. "'Jullie zijn toch schuldig aan het neerhalen van MH17', zei ik. Hij zwaaide met zijn armen en zei: 'je moet niet denken dat ik het gedaan heb. Dat waren die freaks uit Moskou'." Volgens Doebinski kwam het commando van hogeraf, de getuige gelooft dat.

Honderd verdachten

Vorig jaar meldde het Openbaar Ministerie dat er honderd verdachten in beeld zijn voor betrokkenheid bij de ramp, waarbij alle 298 inzittenden van het toestel om het leven kwamen. Onder de slachtoffers waren 193 Nederlanders.

Het Openbaar Ministerie laat weten op de hoogte te zijn van de informatie, maar doet geen mededelingen over mogelijke verdenkingen tegen personen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore