Ga naar de inhoud
Griekse crisis duurt voort

Griekse banken hele week dicht, maximaal 60 euro pinnen

Grieken in de rij voor een pinautomaat Beeld © AFP

Griekenland lijkt nu echt in een grote financiële crisis te zijn beland. De Griekse banken blijven tot en met volgende week maandag dicht. Geldopnames bij pinautomaten in Griekenland worden voorlopig beperkt tot een maximum van 60 euro per dag

De pinlimiet van 60 euro geldt volgens de regering alleen voor Griekse rekeninghouders. Voor gebruikers van buitenlandse bankpassen en creditcards blijven de limieten gelden die hun banken hanteren. Uit veel pinautomaten komt geen geld meer, zegt correspondent Marloes de Koning: "Vanochtend zag je dat mensen proberen te pinnen en dat dit mondjesmaat nog maar lukt."

ZIE OOK: 'ECB doet wat ze kan, maar draait duimschroeven aan'

Internationale betalingen via Griekse banken en overboekingen naar het buitenland worden voorlopig verboden. Ook de aandelenbeurs in Athene blijft tot 6 juli dicht. Daarmee gaat de Griekse financiële sector op slot tot na het referendum over de internationale noodsteun aan Griekenland, dat op zondag 5 juli wordt gehouden.

Premier Alexis Tsipras zei gisteravond in een toespraak op de Griekse televisie dat de Griekse centrale bank zich door het besluit van de ECB gedwongen zag maatregelen te nemen. Daarbij is volgens hem besloten de banken voorlopig gesloten te houden en restricties voor banktransacties in te stellen. Hij ging verder niet concreet in op de maatregelen die worden genomen om de financiële sector overeind te houden.

ZIE OOK: Naar Griekenland? 'Check je polis en huur een geldkluisje'

Griekse banken dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Afgelopen maanden haalden Grieken al tientallen miljarden euro's van hun rekeningen. Dit weekeinde nam de uitstroom verder toe door de mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden over verdere noodsteun voor het land.

Het besluit om de banken een tijd te sluiten volgt op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de noodsteun die aan de Griekse banken kan worden verleend niet verder wordt uitgebreid. Die steun is noodzakelijk om de enorme uitstroom bij de banken te compenseren. Door de grote bedragen die worden weggesluisd, hebben de banken die buffer echter al zo goed als volledig opgesoupeerd.