Historische atoomdeal Iran

Waarom is dit akkoord met Iran historisch?

14 juli 2015 11:14 Aangepast: 14 juli 2015 12:43

Vandaag is er een akkoord gesloten over het atoomprogramma van Iran. Het wordt een historisch akkoord genoemd, maar waarom? Midden-Oosten-correspondent Roel Geeraedts legt uit.

1. Waarom is dit een historisch akkoord?
Al 13 jaar ligt Amerika en de internationale gemeenschap met Iran overhoop over de nucleaire ambities van de Iraniërs. Gevreesd werd dat Iran een atoombom zou willen maken, Iran ontkende dat altijd maar weigerde vergaande inspecties. Dat dit langslepende conflict niet met oorlog maar op een diplomatieke manier wordt opgelost, is een grote prestatie van vooral de Amerikanen en Iraniërs zelf.

2. Wat winnen Amerika en andere westerse landen hiermee?
Amerika zal dit uitleggen als de beste deal die je kon bereiken met Iran. Je hoort het president Obama al bijna zeggen: "We hebben de wereld weer wat veiliger gemaakt". Voor Europa en Nederland valt er nu op economisch gebied veel te winnen. Shell staat te popelen om in de gigantische Iraanse olie-industrie te stappen.

Nederlandse fabrikanten van machineonderdelen kunnen een begin maken om de vaak enorm verouderde industrie van Iran weer moderner te maken. Kortom: op economisch gebied is Iran een enorme kans. En nu Iraanse olie weer rijkelijk kan vloeien zou de olieprijs, en dus de prijzen aan de pomp, ook wellicht wat kunnen dalen.

3. Wat heeft Iran bereikt?
Voor de Iraanse burgers is dit reden tot een enorm feest. De Iraniërs gingen heel lang gebukt onder vergaande economische sancties. In Iran woont een hele generatie jonge mensen die niet beter weten dan dat ze heel veel Westerse producten niet of nauwelijks konden kopen. Zij kunnen opgelucht ademhalen zodra de sancties worden opgeheven. Hun leven gaat er waarschijnlijk enorm op vooruit.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore