Buitenland

Vier jaar celstraf voor Auschwitz-nazi Gröning

15 juli 2015 09:55 Aangepast: 15 juli 2015 10:45
Beeld © AFP

De 'boekhouder van Auschwitz' Oskar Gröning heeft een celstraf gekregen van vier jaar. Gröning is volgens de rechter in Lüneburg medeplichtig aan de moord op 300.000 mensen in concentratiekamp Auschwitz.

De taak van de nu 93-jarige Gröning in het concentratiekamp was het tellen van het geld dat van de veelal joodse gevangenen was afgenomen. Hij confisqueerde bij aankomst in Auschwitz hun koffers. Ook is hij getuige geweest van de massavernietiging van onder anderen joden, zigeuners en homoseksuelen.

De straf is hoger dan de 3,5 jaar die de officier van justitie eerder deze maand eiste. Of Gröning in staat is zijn straf uit te zitten, zal justitie nog onderzoeken. Zijn verdediging had om vrijspraak gevraagd omdat Gröning in strafrechtelijke zin niet verantwoordelijk was voor de Holocaust.

'Alles war stinknormal'
RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans schreef onlangs een column over Gröning. Hij noemt hem daarin 'geen moordenaar, wel een gewetenloze dief van kostbaarheid en waardigheid aan de poort van de gaskamers'.  

Lees Jeroens column 'Geen kwaad woord' hier terug

`