Ga naar de inhoud
Buitenland

'Leider IS wil van executiefilmpjes af'

Beeld © AFP

Leider Abu Bakr al-Baghdadi van terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een opmerkelijk verbod ingesteld: hij wil geen executiefilmpjes en andere video's van 'wrede acties' meer.

Dat meldt het Syrische persbureau ARA op basis van een brief van de terreurbeweging die aan diverse media is gestuurd. In de brief staat dat sommige moslims gruwen van de beelden en dat hun kinderen er bang van kunnen worden. 

ZIE OOK: Terreurgroep IS verliest terrein

De terreurbeweging heeft internationale aandacht gekregen met filmpjes van onder meer executies die op een professionele manier gemaakt worden. Het verbod op verspreiding is niet door iedereen ter harte genomen, schrijft ARA.

Intimidatie
Sommige strijders kunnen zich in het verbod vinden, maar anderen vinden de video's juist nodig voor intimidatie van vijanden.

De Syrische politicus en advocaat Ferid Hisso stelt dat het verbod weinig zal uitmaken. "In plaats van het verbieden van de video's, kan Baghdadi beter de misdaden verbieden die achter de schermen plaatsvinden. Maar hij heeft het barbarisme van zijn volgers al gerechtvaardigd."

 

Bron: RTL Nieuws