Buitenland

Huilend meisje: Ik waardeer eerlijke mensen zoals Merkel

19 juli 2015 16:03 Aangepast: 19 juli 2015 16:30
Merkel aait Reem om haar te troosten. Beeld © screenshot NDR

De video van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de 13-jarige vluchtelinge Reem ging de hele wereld over. Merkel kreeg een storm van kritiek over zich heen, maar nu neemt Reem het op voor de kanselier.

In een interview met een Duitse krant zegt Reem dat ze Merkel niets kwalijk neemt en blij is met haar eerlijke antwoord. "Het had mij nog meer gekwetst als ze niet eerlijk zou zijn geweest. Ik waardeer eerlijke mensen zoals mevrouw Merkel."

ZIE OOK: 13-jarige vluchtelinge maakt het Merkel moeilijk

Merkel had tijdens een bijeenkomst met scholieren in Rostock op een vraag van Reem geantwoord dat politiek soms hard is. "Jij weet ook dat in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon duizenden vluchtelingen zitten. We kunnen niet iedereen uit Afrika opvangen."

Daarop barstte het Palestijnse meisje in tranen uit. Ze is namelijk zelf bang om met haar familie het land uitgezet te worden. Merkel kreeg op de sociale media veel kritiek vanwege dit 'kille' optreden.

Ook Reems vader neemt het voor de kanselier op. "Mevrouw Merkel heeft gedaan wat geen enkel Arabische regeringsleider ooit zou doen. Hier in Duitsland is het normaal dat Merkel als kanselier openhartig is tegenover de bevolking", zei hij.

ZIE OOK: Angela Merkel is tegen homohuwelijk, 'ik maak onderscheid'

Reem was overigens überhaupt niet van plan om Merkel een vraag te stellen, vertelt ze. "Eigenlijk wilde ik niets vragen, maar het gebeurde spontaan. Ik flapte het er zo uit."

Inmiddels gloort er hoop voor Reem. De familie wordt voorlopig niet uitgezet. En ook de regering denkt dat een oplossing kan worden gevonden voor goed geïntegreerde, jonge vluchtelingen.

10 voor Duits
Voor Reem moet dat geen probleem opleveren. "Vrijdag hebben we onze rapporten gekregen: ik ben de enige in mijn klas met een 10 voor Duits."

`