Bewijs voor raketaanval MH17

Rusland dient eigen VN-resolutie in over MH17

20 juli 2015 21:14
Beeld © ANP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert vanavond over een ontwerpresolutie van Rusland over MH17. De Russen zijn tegen de oprichting van een tribunaal om de verantwoordelijken voor de ramp voor de rechter te slepen. Daarom stelt Moskou een alternatief voor.

De inhoud van het voorstel is niet bekend gemaakt. Aanvankelijk zou morgen worden gestemd over het MH17-tribunaal, maar zaterdag werd bekend dat die stemming is uitgesteld.

Nieuwe stemronde
Naar verwachting vindt de nieuwe stemronde op 27 juli plaats. Vanavond om 21:00 uur Nederlandse tijd, vindt er dus eerst een overleg plaats over het Russische plan. Die vergadering is op het hoofdkantoor van de Veiligheidsraad in New York.

ZIE OOK: 'Stemming over MH17-tribunaal uitgesteld'

De Russische regering is tegen het voorstel van een tribunaal, omdat ze het te vroeg zou vinden voor een proces. Rusland vindt dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp eerst moet worden afgerond. Eventueel kan Rusland, als permanent lid van de Veiligheidsraad, het voorstel met een veto van tafel vegen.

Naar elkaar wijzen
Bij de ramp met MH17 kwamen alle 298 inzittenden, onder hen 196 Nederlanders, van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven. Het toestel was op 17 juli 2014 onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, toen het boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten.

De pro-Russische separatisten en de Oekraïense regering wijzen naar elkaar als het gaat om de vraag wie voor de ramp verantwoordelijk was.

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore