Buitenland

Nieuwe foto van onze 'blauwe knikker'

21 juli 2015 09:04 Aangepast: 21 juli 2015 09:24
Beeld © NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een nieuwe foto gepubliceerd van onze eigen planeet Aarde. De foto is gemaakt door de satelliet Deep Space Climate Observatory op 1,6 miljoen kilometer afstand.

De foto is de eerste opname die de satelliet DSCOVR heeft gestuurd naar de Aarde. De kunstmaan gaat dagelijks series foto's van de Aarde maken. Vanaf september worden die op een speciale website gezet.  

Het doel van DSCOVR is om de effecten van zonnewind op de atmosfeer in de gaten te houden. Zonnewind is een plotselinge uitbarsting van straling en deeltjes van de zon. Een grote uitbarsting kan op Aarde leiden tot stroomuitval en kan bijvoorbeeld gps-apparaten verstoren. 

ZIE OOK: Close-up van Pluto: 3300 meter hoge ijsbergen

De foto boven dit artikel doet denken aan een foto die de bemanning van de Apollo 17 in 1972 heeft gemaakt van de Aarde. Op die beroemde foto was voor het eerst de Aarde te zien die volledig verlicht was door de zon. Voor de astronauten leek onze planeet zo een blauwe knikker (blue marble). Die opname is een van de meest gebruikte foto's ooit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore