Buitenland

Timmermans: 'Binnen half jaar stoppen met grenscontroles binnen Europa'

02 mei 2017 17:32 Aangepast: 04 mei 2017 03:17
Beeld © ANP

Landen als Oostenrijk, Duitsland en Denemarken moeten binnen zes maanden stoppen met de grenscontroles die ze uitvoeren vanwege de vluchtelingencrisis. Dat vindt de Europese Commissie.

Om de toestroom van vluchtelingen en asielzoekers tegen te gaan, hebben meerdere landen binnen het Schengengebied grenscontroles ingevoerd, ondanks dat er binnen het Schengengebied eigenlijk vrij mag worden gereisd.

De landen kregen een jaar geleden toch formeel toestemming voor de controles. Dat gebeurde vanwege de grote aantallen migranten die via Griekenland naar rijkere delen van Europa reisden.

Controles afbouwen

Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Noorwegen en Denemarken moeten hun controles in de komende zes maanden gaan afbouwen, vindt de Europese Commissie.

Tot die tijd mag er aan de grens alleen gericht en tijdelijk gecontroleerd worden als daar noodzaak toe is. De Europese Commissie beveelt landen aan om alternatieve maatregelen te nemen indien nodig, zoals politiecontroles langs belangrijke transportroutes of patrouilles in internationale treinen.

'Sterkere buitengrenzen'

"Door met elkaar samen te werken, zijn de buitengrenzen van ons Schengengebied de afgelopen tijd sterker en veiliger geworden. Straks hebben we zowel een veilig gebied als het vrije verkeer van goederen en personen", zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie in een persverklaring.

Ondanks de Turkijedeal komen er volgens de Europese Commissie nog altijd een 'significant aantal' migranten naar Europa. Daarom blijven ze investeren in het bewaken van de grenzen van Europa, zowel aan land als op zee.

26 landen

Ook vraagt de Europese Commissie de lidstaten om hun asielaanvragen sneller te verwerken en vluchtelingen sneller te huisvesten, zodat de doorstroom versoepelt en vluchtelingen beter kunnen worden opgevangen.

Het Schengenverdrag werd in 1985 opgericht en Nederland was één van de eerste landen die het verdrag ondertekenden. Dat gebeurde in het Luxemburgse dorp Schengen. Inmiddels bestaat de Schengenzone uit 26 landen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore